Gemeente Woudenberg


GGD Eemland meldt legionella-geval

Op vrijdag 6 juni is aan GGD Eemland een legionella ziekte gemeld.

Uit onderzoek bleek dat de besmetting mogelijk is opgelopen bij een tuincentrum.

Het betreft een op zichzelf staand ziektegeval. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor besmetting van andere mensen in de regio.

De GGD coördineert de bronopsporing van legionella. De uitslag wordt over 2 à 3 weken verwacht. Maatregelen in tuincentra zijn niet nodig.

Jaarlijks worden aan GGD Eemland 2 à 3 meldingen van legionellaziekte (legionellose) gemeld. De meeste besmettingen worden in het buitenland opgedaan. De legionella bacterie kan zich in water vermeerderen bij een temperatuur tussen de 25 en 50 graden. Als besmet water verneveld wordt door bij voorbeeld een douche, een tuinslang of een whirlpool ontstaan kleine druppeltjes waar bacteriën in kunnen zitten. Door het inademen van deze waterdruppeltjes kan de legionella longontsteking ontstaan. Legionella ziekte is niet besmettelijk van mens op mens.

De verschijnselen bij een legionellalongontsteking zijn: een grieperig gevoel, koorts en later benauwdheidklachten. Ook kan er diarree optreden. De tijd tussen besmet en ziek worden (incubatietijd) is 2 tot 20 dagen.

Alle legionella besmettingen en de mogelijke oorzaken worden landelijk op een centraal punt gemeld. Zo is na te gaan of mensen de besmetting op dezelfde plaats hebben opgelopen. Er zijn geen aanwijzingen dat er meer mensen zijn die in een tuincentrum in het midden van het land een legionella besmetting hebben opgelopen.

Daarom is het op dit moment niet nodig om maatregelen te treffen in tuincentra. Tuincentra volgen de richtlijnen voor de legionellabeheersing in het waterleidingsysteem en in fonteinen.

Alle mogelijke besmettingsplaatsen worden onderzocht door een laboratorium. Als er een legionella bacterie wordt gevonden, wordt deze vergeleken met de bacterie die bij de patiënt is gevonden om er zeker van te zijn dat het om dezelfde bacteriestam gaat. Dit onderzoek duurt 2 à 3 weken.

In de meeste gevallen wordt de oorzaak van de besmetting niet gevonden.

Voor antwoorden op de meest gestelde vragen over legionella geeft de website van het ministerie van VWS aanvullende informatie. Kijk op www.minvws.nl en zoek op: legionella.