Gemeente Den Haag

2003-06-17: Bewoners kunnen meebeslissen over aanleg 30 km zones


---

Vanaf morgen geeft de gemeente Den Haag de komende vier weken de bewoners van 53 wijken en buurten de gelegenheid om mee te beslissen over de inrichting van hun wijk als 30 km zone. Dit betekent dat bewoners samen met de buurtgenoten hun voorkeur kunnen aangeven of in hun wijk een 30 km zone versneld moet worden aangelegd en waar zodoende verkeersdrempels het meest gewenst zijn.

Voor de resultaten per wijk wordt gekeken naar het aantal inzendingen gedeeld door het aantal huishoudens in de wijk. Hoe hoger dit percentage is, hoe meer kans er dus is dat de gemeente prioriteit geeft aan de inrichting van deze wijk als 30 km zone.

Speerpunt 2003-2006
De uitbreiding van de 30 km zones is ook één van de speerpunten in het onlangs verschenen Verkeersveiligheidsplan 2003-2006. Zo zal van de bijna 4,7 miljoen als het totale budget voor verkeersveiligheid maar liefst 40% ( 1,9 miljoen) aan de 30 km zones worden besteed.

Prioritering is desondanks nodig omdat dit budget niet toereikend is om meteen alle verkeersdrempelplannen op korte termijn uit te voeren. Met deze actie wordt hiervoor op basis van reacties van bewoners de volgorde van aanleg bepaald. De bewoners kunnen zich hierover uitspreken via een bon in de stadskrant van 18 juni, via de internetsite van de gemeente (www.denhaag.nl) of met een handtekeningenlijst. De sluitingsdatum is 18 juli.

Verkeersdrempelwensen
Door op deze wijze een dialoog tot stand te brengen tussen de bewoners en de gemeente over de aanleg van 30 km zones kan sneller en beter ingespeeld worden op de wensen hierover van de bewoners.

Wethouder Bruno Bruins (Verkeer) zegt over deze actie: Niet alleen de gemeente, maar zeker ook de bewoners weten heel goed aan te geven waar de verkeersveiligheid in het geding is. Bij het bepalen van prioriteiten voor de aanleg van 30 km zones beschouwen we dan ook de bewoner zelf als de verkeersdeskundige bij uitstek.