ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent neemt belang in aardgasvelden Waalwijk

Den Bosch, 17 juni 2003

Essent heeft op 16 juni 2003 formeel een concessiebelang van 20 procent verworven in de exploitatie van drie aardgasvelden in de Noord-Brabantse gemeente Waalwijk. Het belang is overgenomen van DYAS BV, een dochteronderneming van SHV. Essent is met de overname op bescheiden schaal aardgasproducent geworden, zolang de Waalwijkse velden nog gas produceren. Essent is voornemens in de periode daarna de locaties voor ondergrondse gasopslag te gebruiken. De participatie in de Waalwijkse gasvelden past in de strategie van Essent om belangen in de grootschalige opslag en distributie van aardgas op te bouwen.

De overname van de aandelen vond al op 1 januari 2003 plaats, maar moest nog worden goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken. Dat is op 29 april jongstleden gebeurd. Tot en met 15 juni 2003 was de overname vervolgens onderwerp van een bezwaarprocedure. Er werden in laatstgenoemde periode geen bezwaren ingediend, waarmee transactie nu ook officieel een feit is.

De drie velden in Waalwijk zijn terechtgekomen in de laatste fase van hun producerende levensduur. Naar verwachting leveren de velden gezamenlijk nog een paar jaar aardgas. Zodra er een veld leeg raakt, is Essent voornemens dit te gebruiken voor de ondergrondse opslag van aardgas. Naar verwachting bieden de drie velden uiteindelijk een gezamenlijke opslagcapaciteit van circa 500 miljoen m3 aardgas. Essent kan met de nieuwe opslagcapaciteit nog beter reageren op pieken in de vraag van de markt.

Qua grootte is Essent in Waalwijk de tweede aandeelhouder. De andere concessiehouders in de Waalwijkse aardgasvelden zijn Energiebeheer Nederland (50%), Wintershall (16 2/3 %) en Petro Canada (13 1/3 %).


---

---
Noot voor de redactie,