Ministerie van Justitie

Persbericht

Eerste Kamer stemt in met wet internationale misdrijven 17 juni 2003

Misdrijven tegen de menselijkheid, zoals wijdverbreide of stelselmatige en tegen (delen van) de burgerbevolking gerichte deportatie, marteling, verdwijningen, vervolging, uitroeiing en slavernij worden strafbaar gesteld in Nederland. De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel van minister Donner van Justitie met algemene stemmen aanvaard. De wet treedt nog dit jaar in werking. De maximumstraf wordt levenslang of dertig jaar. Justitie wordt bevoegd deze feiten te vervolgen ook wanneer ze buiten Nederland zijn gepleegd, mits de verdachte zich in Nederland bevindt.

Het wetsvoorstel strekt ertoe genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven en foltering strafbaar te stellen in één wet. Voor misdrijven tegen de menselijkheid als zodanig gold nog geen strafbaarstelling naar Nederlands recht; de overige misdrijven waren al wel strafbaar maar waren verspreid over een aantal wetten. Het wetsvoorstel handhaaft de uit het volkenrecht voortvloeiende immuniteiten voor vervolging van staatshoofden, diplomaten en dergelijke. De strafbaarstellingen zullen, zoals altijd, geen terugwerkende kracht hebben.

Het wetsvoorstel hangt samen met de komst van het Internationale Strafhof. De achttien rechters en de hoofdaanklager zijn inmiddels in functie. Het Strafhof kan rechtsmacht uitoefenen over het misdrijf genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. De rechtsmacht van het Strafhof treedt niet in de plaats van de rechtsmacht van de staten die partij zijn, maar is complementair. Dit betekent dat

het Strafhof een zaak niet mag berechten wanneer er ook een staat is die daartoe bereid is en de mogelijkheden heeft. Welke zaken het Strafhof aan zich zal trekken, staat in eerste instantie ter beoordeling van de aanklager, de afgelopen maandag in Den Haag geïnstalleerde Argentijn Moreno-Ocampo.