Gemeente Rotterdam

Nr. 106
17 juni 2003

GEMEENTE SCHERPT BELEID COFFEESHOPS AAN

Strenge naleving van het verbod om minderjarigen toe te laten tot coffeeshops en hen drugs te verkopen, minder coffeeshops in concentratiegebieden, een strenger handhavingsbeleid en een betere overlastregistratie. Deze actiepunten zullen worden uitgevoerd om te komen tot een aanscherping van het coffeeshopbeleid in Rotterdam. Hierdoor wordt het mogelijk strikter en directer op te treden tegen overlast en overtredingen van voorschriften. Deze conclusies worden getrokken in de notitie "Inventarisatie van coffeeshops in Rotterdam", die door burgemeester Opstelten aan de Gemeenteraad van Rotterdam was toegezegd. De notitie is vandaag naar de Gemeenteraad gestuurd. De resultaten worden nog deze week tevens onder de aandacht gebracht van Minister Donner van Justitie.

In het collegeprogramma is in het kader van veiligheid bepaald dat het huidige coffeeshopbeleid moet worden aangescherpt c.q. geactualiseerd. Doelstelling hiervan is het voorkomen en bestrijden van overlast en het zoveel mogelijk waarborgen van een strikte scheiding tussen de markten van softdrugs en harddrugs. Aan het einde van de collegeperiode dienen alle coffeeshops in Rotterdam in het bezit te zijn van een actuele (dat wil zeggen: op het nieuwe aangescherpte beleid gebaseerde) vergunning en dienen de vergunningvoorschriften nauwgezet te worden nageleefd. Belangrijk hierbij is dat de burger erop kan rekenen dat de gemeente, ingeval er sprake is van overtreding van de vergunningvoorschriften of bij aantoonbare overlast streng handha-vend zal optreden.

Deze eerste inventarisatie geeft een goed beeld van de coffeeshops in Rotterdam. Het leidt tevens tot een aantal conclusies voor het nieuw vast te stellen beleid:

Afstandscriterium

Het verbod om minderjarigen toe te laten in coffeeshops en hen drugs te verkopen zal scherp worden nageleefd. Het afstandscriterium (250 meter van scholen en jeugdinstellingen) speelt daarbij een beperkte rol.

Geen spreidingsbeleid, maar saneren van concentraties

De gemeente zet in op de sanering van de nu bestaande concentratie-gebieden. Voor een coffeeshop die de deuren sluit komt - in elk geval in de concentratiegebieden - geen andere coffeeshop in de plaats.

Striktere handhaving

Door aanscherping van het handhavingbeleid kan sneller dan nu het geval is tot een burgemeestersluiting worden overgegaan en wordt na herhaalde overtredingen intrekking van de vergunning voor onbepaalde tijd mogelijk. Ook de procedure om op te treden tegen illegale verkooppunten dient te worden versneld.

Betere overlastregistratie

Met name in de oude stadswijken, waar in een aantal gevallen ook nog sprake is van een concentratiegebied van coffeeshops, wordt de aanwezigheid van een coffeeshop gezien als de voornaamste bron van overlast. De overlast moet preciezer dan nu het geval is in beeld worden gebracht.

noot voor de redactie/