Provincie Drenthe

Drentse projecten Europees ondersteund

Assen, 17 juni 2003
Persberichtnummer 03-087



De Europese Unie heeft aan drie omvangrijke projecten van de provincie Drenthe een subsidie gegeven van bijna 2 miljoen euro. Het gaat om twee projecten waarbij de provincie Drenthe tot internationaal voorzitter is gekozen: Transnational Ecological Network (TEN) en Town-Net; bij het project Water4all is de provincie deelnemer. De projecten sluiten uitstekend aan bij de doelstellingen van het Noordzee-programma over interregionale samenwerking op terreinen als natuur- en waterbeheer en ruimtelijke ontwikkeling. De provincie Drenthe gaat samenwerken met regio's uit bijna alle landen rond de Noordzee, die soortgelijke projecten uitvoeren. De provincie en haar internationale samenwerkingspartners dragen eenzelfde bedrag bij. De subsidies betekenen een stevige steun in de rug van het provinciaal beleid voor duurzame ontwikkeling van stad, natuur en landschap.

Transnational Ecological Network
Het project Transnational Ecological Network (TEN) werkt aan een ecologisch netwerk in Europa. In Drenthe wordt een ecologische verbinding langs de Runde gerealiseerd. De provincie Drenthe werkt hierbij samen met de gemeente Emmen, het waterschap Hunze en Aa's en de Dienst Landelijk Gebied. Naast de aanleg van de ecologische verbinding krijgt het nabijgelegen kassengebied schoon water uit de Runde voor het begieten van de planten. Dit heeft weer gunstige gevolgen voor de grondwaterstand, omdat er minder grondwater gewonnen hoeft te worden.

Town-Net
Het project Town-Net richt zich op de samenwerking tussen steden en stedelijke netwerken. Doel is dat gemeenten en provincies onderling gaan samenwerken en bovendien kennis uitwisselen over ruimtelijke vraagstukken. Voor Drenthe gaat het vooral om het werken aan meer ruimtelijke kwaliteit in de regio Groningen-Assen. Daarvoor wordt een team van deskundigen (Q-team) ingezet dat bij lopende projecten advies kan geven. Ook wil het bijdragen aan investeringen die ruimtelijke kwaliteit bevorderen. Naast een aantal gemeenten in Groningen en Drenthe die in de regio Groningen-Assen liggen, zal ook de provincie Groningen en gemeente Emmen aan Town-Net meedoen.

Water4all
Het project Water4All richt zich met name op verbetering van de kwaliteit van het grondwater. Een Drents proefproject met dit thema wordt opgezet in de benedenloop van de Hunze. Behalve de provincie Drenthe werken aan dit proefproject mee het waterleidingsbedrijf Drenthe, Waterbedrijf Groningen en het waterschap Hunze en Aa's.

Voor zowel TEN als Town-Net is Drenthe Lead Partner, de organisator van deze projecten. Het is dan ook de verwachting dat de komende jaren regelmatig de buitenlandse deelnemers aan deze projecten Drenthe bezoeken om zich op de hoogte te stellen over methoden, technieken, planning en projectuitvoering van de Drentse projecten. Internationale conferenties en zogenaamde expertmeetings maken onderdeel uit van deze uitwisseling van kennis.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl