Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: aangifte Computercriminaliteit voor ondernemers
Nummer: 293

Datum: 18-06-2003

Vandaag is het Stappenplan Aangifte computercriminaliteit aangeboden aan MKB Nederland en Syntens. Het Stappenplan Aangifte Computercriminaliteit beschrijft op duidelijke en eenvoudige wijze hoe bedrijven die slachtoffer zijn geworden van computercriminaliteit de juiste informatie kunnen verzamelen om hun aangifte bij de politie te ondersteunen. Het is van belang dat de politie snel over de juiste informatie en gegevens beschikt.

Het Stappenplan Aangifte computercriminaliteit is éĆ©n van de praktische instrumenten die voortkomen uit de nota KWINT (Kwetsbaarheid op Internet). KWINT is een programma, opgezet door het Ministerie van Economische Zaken, waarin overheid en marktpartijen samen werken aan producten die ervoor zorgen dat overheid, burgers en bedrijven zichzelf beter kunnen beschermen tegen de risicos die aan internetgebruik kleven.

MKB Nederland en Syntens zijn erg verheugd dat er nu een praktisch instrument is voor de MKB-er om in geval van computercriminaliteit daadwerkelijk actie te ondernemen.

Naast het Stappenplan zijn ook producten ontwikkeld die de ondernemer en burger kan gebruiken om zoveel mogelijk te voorkomen dat er online wordt 'ingebroken'. De ondernemer blijkt behoefte te hebben aan inzicht in welke gevoelige informatie hij op de computer bewaart en via internet uitwisselt? Het product Computerbeveiliging voor ondernemers bevat verschillende manieren als een checklist, vragenlijst en een top- 10 aan maatregelen die de ondernemer kan helpen beseffen welke gevoelige gegevens hij in elektronische vorm bezit, welke risico's hij loopt en welke maatregelen hij kan treffen om deze gegevens veilig te stellen.

Ook voor de jongere generatie internetters, die opgroeit met internet en alle mogelijkheden daarvan, is niet altijd duidelijk wat wel en niet mag. Het product Voorlichting (potentiƫle) computercriminelen biedt handvatten om jongeren hierover voor te lichten.

Branche- en intermediaire organisaties kunnen de producten, eventueel met een vertaalslag naar de eigen achterban, (kosteloos) gebruiken om zo het veiliger internetten binnen de branche te stimuleren. Producten die nu al klaar zijn: Computerbeveiliging voor ondernemers, Voorlichtingsmateriaal (potentiƫle) computercriminelen, Het Internet Functiemodel, Bewustwordingscampagne veilig internetten (eAware).

Branche- en intermediaire organisaties die geĆÆnteresseerd zijn in en of meerdere producten kunnen contact opnemen met het programmabureau Kwint.

Voor meer informatie over de produkten: ECP.nl ,Joyce Roel, (070) 419 03 09