Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap (RZO) wordt opgeheven

June 18, 2003

De Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap (RZO) wordt per 1 januari 2004 opgeheven. De RZO werd in 1999 door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) ingesteld.

Medio 2002 heeft het HBA besloten haar financiële bijdrage aan de RZO af te bouwen in het kader van een nadere prioriteitstelling. De beide hoofdbedrijfschappen hebben vervolgens de RZO verzocht de mogelijkheden te onderzoeken om de activiteiten onder te brengen in een zelfstandige stichting. Uit dit onderzoek is gebleken dat een krappe financiële basis in combinatie met de hoge kosten verbonden aan een doorstart als stichting een dergelijke omvorming niet verantwoord maken. Bij de RZO zijn zes personen in dienst. Voor hen wordt een sociaal plan opgesteld.

De Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap functioneert als advies- en kenniscentrum en heeft tot doel bij te dragen aan een krachtig en dynamisch zelfstandig ondernemerschap in Nederland door middel van kennisopbouw, beleidsonderzoek en advisering. De raad is daartoe ingesteld en vrijwel volledig gefinancierd door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en het Hoofdbedrijfschap Ambachten. HBA en HBD vinden dat de RZO in de afgelopen jaren een substantiële rol heeft vervuld in de beleidsadvisering met betrekking tot het zelfstandig ondernemerschap in Nederland.

Doorstart met breder draagvlak niet haalbaar
Op verzoek van HBD en HBA heeft het bestuur van de RZO onderzocht of en in welke vorm ook andere belanghebbenden kunnen bijdragen in de financiering van de RZO. Uiteindelijk is gebleken dat er onvoldoende mogelijkheden waren om de financiering van de RZO te garanderen mede door het feit dat de RZO ook in de nieuwe organisatievorm bestaande verplichtingen volledig zou moeten overnemen.

De lopende projecten van de RZO worden nog afgerond. Na 1 januari 2004 neemt het HBD de archieven en verplichtingen van de RZO over.