Korps: Friesland, plaats: Fryslân 18-06-2003
Politieberichten van 17/5 13.00 uur tot 18/6 07.00 uur

Leeuwarden: verdachten diefstallen aangehouden
Dinsdagmiddag omstreeks 13.10 uur zijn twee mannen aangehouden op verdenking van diefstallen van boten en buitenboordmotoren. Kort daarvoor hadden ze zich aan het politiebureau aan de Gardeniersweg gemeld voor een andere zaak. Een politieman zag in de auto waar ze mee naar het bureau waren gereden enkele buitenboordmotoren liggen. Die bleken gestolen te zijn. Ook was de auto waar ze in reden vermoedelijk gestolen. De twee mannen, 20 en 24 jaar, beiden uit Leeuwarden, zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Tsjerkgaast: aanrijding met dodelijke afloop

Dinsdag omstreeks 16.40 uur vond op de Stjitwei (N354) een frontale aanrijding plaats met dodelijke afloop. Een 49-jarige man uit Koudum reed met een vrachtauto met aanhanger richting Sneek. Uit tegenovergestelde richting kwam een 52-jarige vrouw uit Lemmer met een bestelauto. Om onbekende oorzaak kwam de bestelauto op de linkerweghelft. De vrachtautochauffeur probeerde nog uit te wijken en te remmen, maar kon niet voorkomen dat de voertuigen frontaal op elkaar botsten. Door de klap ging de bestelauto over de kop en kwam in de berm tot stilstand. De vrachtautochauffeur kon met moeite zijn combinatie onder controle houden. Hij kwam overdwars tot stilstand met de voorzijde in de linkerberm. De vrouw uit Lemmer kwam daarbij om het leven. Ze droeg de gordel en de airbag was afgegaan. De bestelauto is overgebracht naar de werkplaats van de berger in Sint Nicolaasga. Daar is het stoffelijk overschot door de brandweer uit het wrak gehaald. Het verkeer tot 19.00 uur omgeleid via de parallelweg.

Leeuwarden: woninginbreker op heterdaad aangehouden Woensdag omstreeks 00.15 uur zag een getuige dat een raam van een woning aan de Lijsterstraat open stond en dat een man in huis liep. Ter plaatse bleek een raam opengebroken te zijn en was de benedenverdieping doorzocht. In de woonkamer werd een 33-jarige man uit Leeuwarden aangetroffen die al een tas met onder andere geld klaar. De verdachte is aangehouden op verdenking van inbraak. Hij is voor nader onderzoek ingesloten, De bewoners, die op bed lagen, hadden niets gemerkt van de inbraak of de actie van de politie. Een 79-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
Dinsdag is tussen 12.00 en 21.15 uur ingebroken in een woning aan de Achter de Hoven. Het betreft een studentenhuis met een centrale ingang en vier woningen. In twee woningen was ingebroken door de deur te forceren. Eén van de bewoners, een 22-jarige man, was thuis en deed aangifte. Van hem werden geld, pasjes en andere bescheiden gestolen. Of vanuit de andere woning ook iets gestolen is, is nog niet bekend.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen maandagmiddag en dinsdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Simon de Vliegerstraat. Van de voordeur werd een ruit vernield en de deur was ontzet. Vanuit de woning is in ieder geval een videorecorder weggenomen, misschien meer. Een 41-jarige vrouw deed aangifte.

Eastermar: autobrand
Dinsdag omstreeks 19.00 uur is op de Blauhuskamp een auto in brand geraakt. De bestuurster, een 40-jarige vrouw, was net weggereden en zag rook onder de motorkap vandaan komen. Hij stopte direct. Een bewoner van de Blauhuskamp bluste de brand met een tuinslang. De brandweer van Burgum kwam nog ter plaatse om voor de zekerheid een controle uit te voeren. De eigenaar is een 62-jarige man uit Eastermar. De oorzaak is mogelijk kortsluiting.

Easterein: man door dak
Dinsdag omstreeks 12.40 uur is een 26-jarige man uit Terwispel door het dak gezakt aan de Van Eysingaleane. De man was als uitzendkracht aan het werk op het dak van een stal van de boerderij. Hij zakte door een plaat en viel 6 meter naar beneden en bleef gewond liggen. Hij is met pijn in het been en de rug overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Hemrik: autobrand
Dinsdag omstreeks 16.30 uur is brand ontstaan in een auto op de Binnenwei. De oorzaak is niet bekend. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. Het gehele motorcompartiment brandde uit. De auto was eigendom van een 41-jarige man uit Terwispel.

Terwispel: woningbrand
Dinsdag omstreeks 15.35 uur moest de brandweer uitrukken naar een woning aan de Smidte. In de woonkamer was brand en de benedenverdieping stond vol rook. In de woning was de bewoner, een 60-jarige man, aanwezig in de slaapkamer. Hij reageerde niet op roepen. Zijn hond was nog in de huiskamer. De bewoner en zijn hond zijn er door de brandweer uitgehaald. De oorzaak is niet bekend.

Sint Nicolaasga: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 00.55 uur werd op de Gaastweg een 30-jarige man uit Sint Nicolaasga gecontroleerd. Hij bleek zijn personenauto onder invloed te besturen. Aan het bureau blies hij 410 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 3 uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Terschelling West: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 00.15 uur werd op de Hoofdweg een 37-jarige man uit Gent (B) gecontroleerd. Hij bleek zijn personenauto onder invloed te besturen. Aan het bureau blies hij 290 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Midsland: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 00.25 uur werd op de Brouwershoekweg een 30-jarige man uit Rotterdam gecontroleerd. Hij bleek zijn personenauto onder invloed te besturen. Aan het bureau blies hij 475 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Bureau Communicatie 058 880 8272