Gemeente Zwolle

Essent legt hoogspanningskabel aan in Zwolle

Momenteel legt Essent Netwerk Noord een hoogspanningskabel aan tussen de hoogspanningsonderstations Zwolle-Weteringkade en Zwolle-Frankhuis. De hoogspannings-kabel wordt onder de grond gelegd en verstevigt de bestaande hoogspannings-ring. Naar verwachting is de aanleg half juli gereed.
---

De hoogspanningskabel vormt een versteviging van de hoogspanningsring Zwolle-Kampen-Emmeloord-Vollenhove-Zwartsluis-Zwolle. De kabel draagt bij aan de zekerheid van energielevering voor de stad Zwolle, het Noordwesten van Overijssel en de Noordoostpolder. De versteviging van de ring is in april gestart en is naar verwachting half juli gereed.

De overlast voor de buurtbewoners wordt door Essent tot een minimum beperkt. Zodra de kabel is gelegd worden bermen, plantsoenen en het straatwerk weer hersteld. Het verkeer heeft geen hinder van de werkzaamheden omdat er onder bijvoorbeeld wegen wordt geboord.

De veiligheidsrisico's van het aanleggen van hoogspanningskabels zijn nihil. De elektromagnetische straling boven de kabels is maximaal circa
1/1000 van de toegestane waarde; dat wil zeggen 0,1 microTesla, terwijl 100 microTesla is toegestaan. Ter vergelijking: bij u in huis kan, wanneer u elektrische apparaten gebruikt, de waarde oplopen tot enkele tientallen microTesla.

Vragen over de werkzaamheden kunnen gesteld worden aan het Centraal Meldpunt Storingen van Essent, telefoonnummer: (0800) 0340.


---