Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 126
Datum: 17-06-03

FRYSLÂN PARTNER IN INTERNATIONAAL PROJECT VOOR PLATTELANDSONTWIKKELING

De provincie Fryslân is partner in een internationaal project gericht op plattelandsontwikkeling. De Friese deelprojecten zijn 'It Frysk Boerespul' gericht op behoud van de agrarische functie van historische boerderijen en het Social Service Centre Trynwalden. Dit project richt zich op het verbeteren van de sociale samenhang op het platteland en een betere bereikbaarheid van diensten door inzet van ICT. De provincie Fryslân gaat het project in Trynwâlden cofinancieren met E155.000 en It Frysk Boerespul krijgt een bijdrage van E90.000.

Uit onderzoek van de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek blijkt dat de streekeigen boerderijen binnen afzienbare tijd nagenoeg verdwenen zullen zijn als het huidige tempo van verlies doorgaat. Deze boerderijen zijn beeldbepalend en hebben een cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Het project It Frysk Boerespul moet inzicht leveren in mogelijkheden om deze historische boerderijen zodanig te verbouwen dat de historische waarde behouden blijft. Hierbij wordt naast het gebouw ook de omgeving betrokken waarin de betreffende boerderij geplaatst is. De aandacht richt zich vooral op boeren die in het kader van verbredingsactiviteiten toe zijn aan verbouwing. Het project moet in 2005 zijn afgerond. Naast de provincie Fryslân nemen Van Hall, It Fryske Gea en BoerenNatuur deel aan het project.

Het doel van het tweede project is een ICT-netwerk te realiseren in de dorpen in de Trynwâlden. Hiermee moeten bezorgdiensten, welzijns- en zorgdiensten en transport geregeld worden. Verder dient het ICT-netwerk om het maatschappelijk veld, zoals verenigingsleven en vrijwilligerswerk, te faciliteren. De activiteiten worden gecoördineerd in een platform waarin vertegenwoordigers van de maatschappelijke partijen zitten. Het project begint in 2004 en duurt tot 2007.

Beide projecten zijn onderdeel van het Interreg IIIB project 'North Sea RURAL'. De Noordzee regio's hebben allemaal in meer of mindere mate te kampen met problemen op het gebied van werkgelegenheid, voorzieningen of bereikbaarheid. De gedachte achter het Deense North Sea Rural-project is dat het platteland vitaal en aantrekkelijk moet blijven voor wonen en werken. Het is een overkoepelend project met daaronder regionale deelprojecten. De bedoeling is in onderlinge samenwerking enkele kernproblemen van het platteland in de Noordzee regio te identificeren en oplossingen te vinden. Naast regio's uit Denemarken doen regio's uit Engeland, Noorwegen, Zweden en Nederland mee aan het project.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe
Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735
Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl


---- --