Ingezonden persbericht


Komitee Euromarsen tegen werkloosheid, verarming en

sociale uitsluiting

Amsterdam, 16 juni 2003

Persbericht

Op 18 en 19 juni a.s. vaardigt het Nederlands Comite Euromarsen (NCE) een delegatie af naar Thessaloniki voor deelname aan een tegentop "Voor een Europa van democratie en sociale rechten". In Thessaloniki zal door de Europese regeringsleiders ondermeer worden besloten over de nieuwe Europese Grondwet die op termijn de nationale constituties zal gaan vervangen. Tot ergernis van het NCE zijn in die Grondwet, ondanks aandringen en massale protesten (o.a. in Nice 2000), geen sociale grondrechten opgenomen. Het NCE zal in Thessaloniki het protest tegen de voorgestelde Europese Grondwet ondersteunen en, samen met haar Europese zusterorganisaties, een campagne ontwikkelen om de vaststelling van deze Grondwet via mobilisatie voor referenda, die in de verschillende landen zullen worden gehouden, tegen te gaan.

Door het ontbreken van een parragraaf waarin bestaanszekerheid van alle ingezetenen via een gegarandeerd inkomen, huisvesting en zinvolle werkgelegenheid wordt vastgelegd, verliest het project van de Europese integratie voor ons elke legitimiteit.

In het huidige bestel zijn werkgelegenheid en inkomen niet meer dan een mogelijke uitkomst van beslissingen van ondernemers en investeerders. Daartoe is via het verdrag van Maastricht (Euro) en de afspraken in Lissabon (hervorming van de arbeidsmarkt) een eng monetair economische politiek vastgelegd, gericht op het strategische doel om 'de meest competitieve kenniseconomie van de wereld te worden'. Voor het terrein van de sociale zekerheid komt men niet verder dan een 'open beleidscoordinatie', waarin regeringen elkaar informeren over de voortgang om hun belofte - om het aantal mensen in armoede op termijn te halveren - waar te maken. Dat is dus geen (afdwingbaar) recht maar slechts een politieke belofte zoals er rond verkiezingen velen worden gedaan. - zonder dat die worden waargemaakt.

In Thessaloniki zullen in het Europese netwerk van de Euromarsen afspraken worden gemaakt voor de voorbereiding van een internationale bijeenkomst in Amsterdam in december en in Brussel (april 2004), om de strijd voor een sociaal en een democratisch Europa verder te coordineren en te versterken.

De Nederlandse afvaardiging voor het NCE bestaat uit Anke van der Vliet (Bijstandsbond) en Jan Muter (Stichting Searchweb). Tijdens hun verblijf in Thessaloniki zijn zij bereikbaar via: Tel. Anke, 06- 22929013, e-mail: janmuter@hotmail.com, of via de Bijstandbond (Piet van der Lende) tel: 06-20367458, e-mail: pvdlende@dds.nl

Op 19 juni zullen zij, via het NCE in Nederland, middels een persbericht, een beknopt verslag uitbrengen over de resultaten van de tegentop.

Namens het NCE

Piet van der Lende

Bijlage:

Een kritische analyse van de nieuwe Europese Grondwet en het ontbreken van de sociale dimensie van de Europese Unie.

P/a Da Costakade 148

1053 XC Amsterdam

tel: 020 - 6898806

e-mail: Euromarsen@dds.nl