Socialistische Partij

Kamer moet Betuweroute stoppen via budgetrecht

18-06-2003 * "Een parlementaire enquête is onvermijdelijk nu blijkt dat de minister de Kamer onvoldoende geïnformeerd heeft," vindt SP-Kamerlid Harry van Bommel. "De Tweede Kamer moet de regie herpakken door gebruik te maken van haar budgetrecht. Een verdere kostenstijging is onverdedigbaar en onaanvaardbaar. Vooruitlopend op een parlementaire enquête dient er een onmiddellijke uitgavenstop te komen."

De Algemene Rekenkamer presenteert woensdag haar bevindingen over de risicoreservering van 985 miljoen euro voor de Betuweroute en de HSL-Zuid. Hieruit blijkt onder meer dat de Tweede Kamer onvoldoende werd geïnformeerd. Van Bommel: "Het is tijd voor een grondige evaluatie van de gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar. Om te beginnen dient de aanleg van de Betuweroute gestaakt te worden om te voorkomen dat er nog meer geld over de balk wordt gesmeten."

De minister had in de begroting een mysterieus bedrag van bijna een miljard opgenomen, dat later bestemd bleek te zijn voor de risico's van de twee megaprojecten. Van Bommel: "De Tweede Kamer moet de Betuweroute tegenhouden door gebruik te maken van haar budgetrecht: we moeten de beoogde 985 miljoen euro voor dit `risicopotje' absoluut niet toekennen. Zowel de Kamer als de regering moeten nu erkennen dat het onwenselijk is om nog meer geld in deze bodemloze put te gooien. Hopelijk laat men de Betuwelijn, waar de SP zich van het begin af aan tegen heeft verzet, nu eindelijk varen."