Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

Escape heropend, maar vertrouwen nog niet hersteld

Gedoogbeleid door overheid blijft groot probleem

AMSTERDAM, 18 juni 2003 - De gemeente Amsterdam heeft besloten dat discotheek Escape vanaf woensdag 18 juni onder strikte voorwaarden weer open kan. Wel heeft burgemeester Job Cohen de discotheek een beperking opgelegd voor de zondagavond, die tot 1 september gesloten blijft. Het was tijdens een zondagavond, dat de politie een inval deed en drugs vond. Koninklijk Horeca Nederland is blij met de heropenstelling van de discotheek aan het Rembrandtplein, maar is teleurgesteld in de houding van de gemeente. Er was vertrouwen in de overheid, maar dat zal na de inval opnieuw moeten worden opgebouwd. De overheid is verantwoordelijk voor het gedoogbeleid van drugs, terwijl horecaondernemers verplicht worden te handhaven, waar dat niet of nauwelijks mogelijk is...

De Amsterdamse discotheekhouders zijn blij met de snelle heropening van Escape, maar tegelijkertijd is er wantrouwen naar de gemeente en politie. Koninklijk Horeca Nederland is tegenstander van drugs binnen de branche. Het gebruik van en de handel in drugs blijven niet beperkt tot de uitgaanswereld: het is een maatschappelijk probleem. De afgelopen jaren is door de horeca intensief overleg geweest en samengewerkt met de gemeente Amsterdam. Maar met de onverwachte inval in Escape heeft het vertrouwen in de gemeente een flinke deuk opgelopen. De afdeling Amsterdam van Koninklijk Horeca Nederland is echter van mening, dat slechts gezamenlijk - dus gemeente, politie en horeca te samen - gewerkt kan worden aan het vinden van een oplossing om drugs uit de horeca te weren.

Koninklijk Horeca Nederland heeft in een dringende brief burgemeester Job Cohen uitgenodigd om stappen te zetten in de richting naar herstel van de samenwerking en vertrouwen in elkaar.


---
Noot voor de redactie -