Ingezonden persbericht

CONSUMENTENTIP

De muis is uitgeklikt!

Computerpen vermindert pijnlijk muisarmsyndroom

Veel mensen hebben er dagelijks mee te maken: door het herhaald klikken en langdurig werken met de computermuis kan pijn in de hand en arm ontstaan. Een digitale pen is een goed alternatief gebleken, waarmee deze klachten kunnen worden verminderd of zelfs voorkomen. De pen neemt alle functies over van een traditionele computermuis en kan worden vastgehouden op een manier die voor de hand het prettigst is. De computerpen is een echte schrijf- en tekenpen die iedereen van kinds af aan al kent, net als een vulpen of een stift.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de schadelijke gevolgen van het langdurig werken met een computermuis. Ook buiten Nederland. "Iemand die veel met de computermuis werkt, gebruikt voortdurend de wijsvinger om mee te klikken en vaak staat de hand dan in een gespannen houding. Aangezien alle overige bewegingen gebaseerd zijn op deze ongunstige houding, lijdt een groot aantal computergebruikers aan RSI-klachten, die ook wel muisarm worden genoemd," aldus Prof. Dr. Hardo Sorgatz van de Technische Universiteit Darmstadt in Duitsland, expert op het gebied van pijn bij computergebruik (www.ergo-online.de; www.rsi-online.de). Ook de Nederlandse site www.muisarm.nl besteedt aandacht aan de pen als ergonomisch alternatief voor de muis.

Lange tijd werd de computerpen alleen gebruikt door pc-grafici, voornamelijk voor het tekenen. Heel terloops kwamen de voordelen van de pen als navigatie-instrument aan de oppervlakte: ergonomisch gunstige bewegingen, een betere oog-handcoördinatie en sneller en nauwkeuriger werken, omdat grote afstanden gewoon konden worden overgeslagen. In documenten of browsers hoeft er alleen op objecten te worden getikt om ze te activeren. Ook bij activiteiten als tekenen, schrijven en foto's retoucheren, heeft de pen veel voordelen ten opzichte van de muis.

Twintig jaar geleden zorgden Apple en Microsoft ervoor dat de computermuis een serieproduct werd in de computerwereld. Maar al 20 jaar eerder werd hiervoor een prototype (1964; US Patent, 1970) gemaakt. Of dit invoerapparaat zijn hegemonie kan handhaven, valt echter nog te bezien. Want de pen is in opmars. Niet in de laatste plaats omdat door het overgaan van de muis op de pen andere bewegingen moeten worden gemaakt die het risico op een muisarm kunnen verkleinen. Gebruikers bevestigen deze berichten. Net als bij elk ander professioneel stuk gereedschap moet de gebruiker van een pen een handleiding krijgen waarin de ergonomische voordelen van de digitale pen uitgebreid aan de orde komen.

Nog afgezien van de ergonomische voordelen staat één ding vast: iedereen is van kinds af aan gewend aan het gebruik van een pen. Waarom zou je dan op het moment dat je met een computer gaat werken, van de vertrouwde weg afwijken en ineens een muis gaan gebruiken?

Meer informatie vindt u op www.my-volito.com

Persinformatie:
Wilt u zelf eens ervaren hoe een computerpen werkt? Een revisie-exemplaar van de Volito Pen Set kunt u ? evenals digitale afbeeldingen en overig materiaal ? aanvragen via Marlous Löffelman (zie gegevens hieronder).

Perscontact
Sabine Mende
WACOM Europe GmbH
Public Relations Manager
Telefoon +49 (2151) 3614-304
Fax +49 (2151) 3614-333
E-mail smende@wacom-europe.com

Marlous Löffelman
Jeronimus Wolf BV
Adviseur Public Relations
Telefoon (0344) 677 300
Fax (0344) 677 399
E-mail marlous@jeronimus-wolf.nl