Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 18 juni 2003

PvdA voorstander van parlementair onderzoek megaprojecten

De PvdA is van mening dat de Tweede Kamer moet onderzoeken hoe grote projecten, zoals de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Parijs en de Betuweroute, financieel beter binnen de perken gehouden kunnen worden.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft ten onrechte onduidelijkheid laten bestaan over de reservering van bijna 1 miljard euro die oudminister De Boer vorig jaar plots in zijn begroting opnam voor de financiële risico's van de megaprojecten HSL-Zuid en Betuweroute. In een rapport geeft de Algemene Rekenkamer aan dat de informatievoorziening 'onvolledig en daardoor onvoldoende inzichtelijk' was. Volgens de Rekenkamer kan de Tweede Kamer door de gerezen onduidelijkheid haar 'budgetrecht' niet goed uitvoeren.

'De kritiek van de Algemene Rekenkamer is terecht. Het ministerie lichtte het bedrag op Prinsjesdag 2002 bewust niet toe. Het is ongehoord dat de Tweede Kamer er bij toeval achterkomt dat er in de begroting 1 miljard euro in het kader van risicoreservering is opgenomen', aldus PvdA-woordvoerder Sharon Dijksma.

'Dit is niet het moment voor de Kamer om achterover te leunen', vervolgt Dijksma. 'De PvdA is dan ook voorstander van een parlementair onderzoek, zodat fouten en het achterhouden van informatie bij grote projecten in de toekomst vermeden worden, en de kosten niet langer de pan uit rijzen. De PvdA is het ook eens met de conclusie van de Rekenkamer dat het fenomeen 'risico-reservering' voor de toekomst geen bruikbaar instrument is.'