Ingezonden persbericht

Voorgenomen experiment met internetstemmen gevaarlijk

Persbericht van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Den Haag 17 juni 2003 - De Tweede Kamer bespreekt a.s. donderdag 19 juni de Experimentenwet Kiezen op Afstand over verkiezingen via internet of telefoon. Het voorstel van de minister is om in 2004 alle kiesgerechtigde Nederlanders in het buitenland de mogelijkheid te bieden om via het internet of de telefoon voor het Europese Parlement te stemmen. EPN is een groot voorstander van internetstemmen. Toch is EPN om twee redenen tegen dit voorstel.

De kiezers in het buitenland zullen het elektronisch stemlokaal vanuit de gehele wereld benaderen. Voor hackers wereldwijd is dit, mede gezien de publiciteit die dit experiment meebrengt, een open uitnodiging om het experiment te saboteren. Het risico dat het fout gaat juist tijdens de Europese verkiezingen kan Nederland, in dat jaar ook nog eens voorzitter van de EU, zich niet veroorloven. EPN vindt daarom dat voorafgaand aan dit experiment een aantal lokale experimenten moet plaatsvinden. Het saboteren van een kleinschalige verkiezing is minder interessant voor hackers. Beter is om eerst op kleine schaal tijdens een aantal kleinere lokale experimenten voldoende ervaring op te doen met procedures, organisatie en techniek. Eventuele problemen kunnen in kleinere experimenten ook eenvoudiger worden opgelost.

Verder is in het voorstel geen sprake van open source software. Nederland geeft met deze keuze een verkeerd voorbeeld. EPN vindt dat de burger de broncode van de stemsoftware moet kunnen controleren op beveiligingslekken en op de instructies die de software uitvoert. Zonder die inzage heeft de burger geen controle over het stemproces, blijven beveiligingslekken misschien onontdekt en kunnen buitenlandse waarnemers de eerlijke en vrije verkiezingen in Nederland niet meer garanderen. Door te kiezen voor open source zou Nederland een voorbeeldfunctie vervullen voor de rest van de wereld.

EPN zegt nog steeds volmondig ja tegen kiezen op afstand, maar zegt nee tegen het gebrek aan openheid en het ontbreken van de mogelijkheid vooraf ervaring op te doen in enkele kleinschaliger lokale experimenten.

EPN pleit al sinds 1999 voor het invoeren van stemmen via internet en de telefoon. EPN is mede-oprichter van Platform Elektronisch Stemmen (PELS). In dit kader heeft EPN verschillende projecten op het gebied van Elektronisch Stemmen ondersteund.

Over EPN - Platform voor de Informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ICT. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN voert onderzoek uit, steunt projecten, publiceert en organiseert bijeenkomsten over ICT en samenleving.

Contactpersoon voor de media:
Peter van der Wel
Directeur EPN
Tel: 070 - 4277622 / 06 - 28640639
Email: peter.vanderwel@epn.net

---

Tel. bureau EPN: 070 - 4277622
Website EPN: www.epn.net