Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.
19/06/2003

Benoemingen aan de Vrije Universiteit

Per 1 mei is de heer dr. W.J.G Hoogendijk benoemd tot hoogleraar Biologische psychiatrie bij het VU medisch centrum. Witte Hoogendijk (1960) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1998 aan de Vrije Universiteit op het proefschrift Brain changes in depression. Hij vestigde zich in 1995 als psychiater en werd in datzelfde jaar benoemd als staflid bij de afdeling Psychiatrie van de VU en GGZ-Buitenamstel. In 2002 werd hij benoemd tot permanent lid van de Gezondheidsraad. Het biomedisch onderzoek naar psychiatrische aandoeningen maakt een snelle ontwikkeling door. Met name op het gebied van de functionele Brain Imaging, Klinische Neurogenetica, Neurogenomics en andere basale neurowetenschappen liggen kansen voor de patiëntgebonden neurowetenschappen. Volgens Hoogendijk biedt de binnen de Vrije Universiteit aanwezige onderzoeksinfrastructuur uitstekende kansen om de onderzoekslijn ´Stressregulerende hersensystemen bij angst en depressie´ verder uit te bouwen. Verder streeft Hoogendijk er naar de biologische achtergronden van psychiatrische aandoeningen te integreren in het geneeskundeonderwijs en, omgekeerd, de klinische aspecten van deze aandoeningen in te passen binnen het biologieonderwijs.

Per 1 juni 2003 is dr. G.J. Peters benoemd tot hoogleraar Biochemische farmacologie van cytostatica bij de afdeling Geneeskundige Oncologie van het VU medisch centrum.

Per 1 juni 2003 is dr. R.D. van der Mei benoemd tot bijzonder deeltijdhoogleraar Prestatie-analyse van communicatienetwerken bij de afdeling Wiskunde. Rob van der Mei studeerde Wiskunde en Econometrie aan de VU. Hij promoveerde in 1995 aan de Katholieke Universiteit Brabant op het proefschrift Polling Systems and the Power Series Algorithm. Hij werkte daarna onder andere drie jaar bij AT&T Bell Laboratories, New Jersey (USA). Sinds 1999 werkt van der Mei als senior-onderzoeker bij het voormalige KPN Research, thans TNO Telecom. De leerstoel van Van der Mei richt zich op het meten, analyseren, voorspellen en verbeteren van de kwaliteit zoals die wordt aangeboden door telecombedrijven en providers. Het gaat daarbij om vragen als: "Hoe lang moet je wachten voor een gevraagde Webpagina op je scherm verschijnt?", "Hoeveel basisstations moeten in een mobiel netwerk worden geplaatst - en waar - om een dekkingsgraad van 99.9% te halen?" Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden wordt gebruik gemaakt van kennis en ervaring bij verschillende disciplines, zoals de functionele werking van communicatienetwerken, verkeersmanagement en het ontwikkelen en analyseren van wiskundige prestatiemodellen.

De heer dr. H.A.M. Daanen is per 1 juni benoemd tot bijzonder hoogleraar Thermofysiologie bij de Faculteit der Bewegingswetenschappen. Hein Daanen (1958) studeerde Bewegingswetenschappen aan de VU en promoveerde in 1997 aan de VU op het proefschrift Central and peripheral control of finger blood flow in the cold. In 1990 trad hij in dienst van TNO, eerst als onderzoeker en vanaf 1998 als onderzoekscoördinator van de Thermofysiologie groep Van TNO. Sinds 2003 is Daanen hoofd van de afdeling Performance and Comfort van TNO Technische Menskunde. Hij is medeoprichter en lid van de Nederlandse Vereniging van Bewegingswetenschappen. Het gezamenlijk onderzoek van de Faculteit Bewegingswetenschappen en TNO spitst zich toe op de rol van de warmtebalans tijdens lichamelijke inspanning. Tijdens inspanning komt het merendeel van de geproduceerde energie als warmte vrij. Om goed te presteren is het van belang dat de efficiëntie van bewegen groot is, ofwel dat zo´n groot mogelijk deel van de energie ten goede komt aan contractie van de werkende spieren. Aan geproduceerde warmte heeft de sporter niet zo veel, zeker niet als het buiten al warm is. De warmtebalans gaat uit van een evenwicht tussen warmteproductie en warmteafgifte. Als er meer warmte wordt gemaakt dan afgegeven wordt de warmte in het lichaam opgeslagen en stijgt de temperatuur. Aan de VU zal Daanen onderzoek doen naar de effecten van "precooling" (voorkoeling) op de prestatie en de warmtebalans. Andere gebieden waar Daanen zich op zal richten zijn: thermometrie (hoe meet ik de warmtebalans goed), sportkleding en presteren in de kou.

Per 1 juni 2003 is de heer dr. W. Goris benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de middeleeuwse wijsbegeerte bij de Faculteit der Wijsbegeerte.

De heer dr. W.H. Mager per 1 juni 2003 bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen benoemd tot bijzonder hoogleraar Medische natuurwetenschappen, in het bijzonder de moleculaire celfysiologie. Pim Mager (1947) promoveerde in 1976 aan de VU op het proefschrift In search of messenger RNA coding for ribosomal proteins in yeast. Mager werkte vervolgens als universitair hoofddocent bij de vakgroep Biochemie (thans sectie Biochemie en Moleculaire Biologie) van de subfaculteit (thans afdeling) Scheikunde. Vanaf 1998 was hij onderwijsdirecteur Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen. Mager stond mede aan de basis van de opleiding Medische Natuurwetenschappen die in 2001 van start is gegaan. Medische natuurwetenschappen verbindt de exacte natuurwetenschappen met de medische wetenschappen. Met deze opleiding beoogt de faculteit de instroom van studenten met bèta-interesse te vergroten en academici op te leiden die bij uitstek zijn toegerust voor een functie in het discipline-overstijgende medisch-natuurwetenschappelijke beroepenveld. Mager zal zich met name inspannen om het aandachtsgebied Biomoleculaire en Geneesmiddelchemie te implementeren in de masterfase van de opleiding Medische Natuurwetenschappen.


---


2003-06-19 / pb 3.028.0 / as/

References


1. http://www.vumc.nl/

2. http://www.vumc.nl/

3. http://www.fbw.vu.nl/

4. http://www.ph.vu.nl/

5. http://www.few.vu.nl/


Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.