Technische Universiteit Eindhoven

17 juni 2003

PERSBERICHT

Symposium op TU Eindhoven

Dringend behoefte aan medisch ingenieurs

De behoefte aan medisch ingenieurs begint te dringen. De komende jaren groeit de behoefte tot zon driehonderd medisch ingenieurs. In de ziekenhuiswereld zal binnen tien jaar zowat elke maatschap radiologie, cardiologie, chirurgie, orthopedie, oogheelkunde en keel-,neus- en oorgeneeskunde (KNO) een medisch ingenieur in haar gelederen opnemen.

De behoefte wordt zon zes medisch ingenieurs per ziekenhuis en uitgaande van vijftig grote ziekenhuizen in ons land komt het aantal uit op 300 medisch ingenieurs. Dat zegt prof.dr. J.M.A. (Jos) van Engelshoven, hoogleraar radiodiagnostiek aan de Universiteit Maastricht en hoofd radiologie bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM). Hij is een van de sprekers op een symposium over de medisch ingenieur, dat vrijdag 20 juni wordt gehouden op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Binnen medische teams in ziekenhuizen wordt gezocht naar uitbreiding van technologische kennis. Huidige artsen zijn onvoldoende op de hoogte van de technologische mogelijkheden die de geavanceerde medische technologie te bieden heeft. Deze leemte kan opgevuld worden door medisch ingenieurs. Vorig jaar is de TU/e gestart met de nieuwe tweejarige masteropleiding Medical Engineering. De afgestudeerden van deze opleiding zullen als medisch ingenieurs werkzaam zijn in academische en andere ziekenhuizen.

Eerste medisch ingenieurs in 2004
Op dit moment zijn er dus nog geen medisch ingenieurs afgestudeerd. In 2004 zal de Eindhovense universiteit de eerste medisch ingenieurs in ons land afleveren. Vorig jaar zijn de eerste studenten (een groep van 16) gestart met de masteropleiding tot medisch ingenieur. De opleiding is een samenwerking tussen de TU/e en de Universiteit Maastricht/azM.

Symposium
Vrijdag vindt aan de TU/e het symposium Alweer een primeur: de medisch ingenieur plaats. Aansluitend aan dit symposium houdt prof.dr. J.J. (Jan) Carpay zijn intreerede getiteld De verborgen toekomst. Carpay is hoogleraar beleid en organisatie gezondheidszorg aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e.