Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2003/3609
datum
19-06-2003

onderwerp
Ontwikkeling Schelpdiervisserijbeleid
TRC 2003/4741

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Het jaar 2003 is een belangrijk jaar voor de schelpdiervisserij omdat een nieuw beleid voor de schelpdiervisserij in de Nederlandse kustwateren in ontwikkeling is. Dit traject is met de tweede fase van een uitgebreid evaluatieonderzoek (EVA II) in gang gezet in 1998. Nu de resultaten van het onderzoek deze zomer beschikbaar komen kan het traject van beleidsontwikkeling onverwijld van start gaan. Met deze brief informeer ik de Kamer inzake de verschillende stappen die zullen worden gezet om te komen tot een nieuw beleid voor de schelpdiervisserij.

Historie Het huidige beleid voor de schelpdiervisserij vindt haar basis in de Structuurnota Zee- en kustvisserij uit 1993. De pijlers van het beleid worden gevormd door een regime van gesloten gebieden, voedselreservering voor vogels en het uitvoeren van de visserij volgens visplannen. Het beleid heeft tot doel om een beheerste visserij mogelijk te maken die past binnen de natuurdoelstellingen van de diverse kustwateren.

In 1999 is het beleid voor de schelpdiervisserij op basis van de resultaten van evaluerend onderzoek tussentijds aangepast. De omvang van de gesloten gebieden is tijdelijk uitgebreid om het herstel van mosselbanken in de Waddenzee te bevorderen. Het regime van voedselreservering voor zowel de Oosterschelde als de Waddenzee is aangescherpt.

datum
19-06-2003

kenmerk
Viss. 2003/3609

bijlage

Het traject van beleidsontwikkeling in 2003

Dit traject bestaat uit drie onderscheiden fasen:

Wetenschappelijke eindrapportage EVA II
In 1998 is gestart met de tweede fase van het evaluatieonderzoek schelpdiervisserij (EVA II). Het onderzoek richt zich op een analyse van de effectiviteit van het gevoerde beleid en op de relatie tussen de schelpdiervisserij en de natuurwaarden in de kustwateren. Het onderzoek staat onder leiding van een stuurgroep waarin naast ambtelijke vertegenwoordigers ook de meest betrokken belangenorganisaties zijn vertegenwoordigd. Het conceptsynthese rapport zal medio juli beschikbaar komen. Het wetenschappelijk eindrapport is in september 2003 gereed. Van beide rapporten komt zowel een wetenschappelijke als een gepopulariseerde versie.

Maatschappelijke consultatie
Deze fase is gericht op een open en transparante communicatie met specifieke doelgroepen. In deze fase wordt in overleg met belangengroepen, lokale en regionale bestuurders gewerkt aan de ontwikkeling van relevante beleidsopties. Hierin wordt voorzien door gerichte publicaties, een EVA II internetsite en het organiseren van diverse regiobijeenkomsten. De kennis die binnen het EVA II onderzoek is verzameld vormt een belangrijke bouwsteen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de ervaringen met het huidige beleid (co-management) en de visies van diverse belangenorganisaties op het onderwerp. De regiobijeenkomsten zullen worden geleid door de voorzitter van de in te stellen Beleidsadviesgroep (zie hieronder).

Beleidsmatige verankering van het nieuwe beleid Gezien alle discussies en emoties rondom het onderwerp schelpdiervisserij en natuurwaarden van de kustwateren hecht ik veel waarde aan een goede bestuurlijke verankering van het nieuwe beleid. Deze verankering is mijn inziens mogelijk door het instellen van een Beleidsadviesgroep (BAG) die bestaat uit de bestuurders van de organisaties die een belang hebben bij het nieuwe beleid. De opdracht aan de Beleidsadviesgroep is om mij te adviseren in het traject van beleidsontwikkeling. Teneinde de discussies zo constructief mogelijk te doen verlopen is een onafhankelijk voorzitter van de BAG vereist. Ik ben dan ook zeer verheugd dat ik mevrouw S. de Jong, oud-staatssecretaris, huidig burgemeester te Leek en voormalig voorzitter van de Waddenadviesraad, bereid heb gevonden om als voorzitter van de BAG aan te treden.
De ontwikkeling van een beleidsbesluit zal dit najaar ter hand worden genomen met het doel te komen tot nieuw beleid tegen het einde van dit jaar. De hierboven genoemde Beleidsadviesgroep zal daarin de rol van klankbord vervullen.

Tijdpad
In de Structuurnota Zee- en Kustvisserij uit 1993 is aangekondigd dat het beleid in 2003 zou worden geëvalueerd en herzien. Daarop is mijn streven ook gericht. Uit het bovenstaande wordt duidelijk dat ik maximale zorgvuldigheid wil betrachten ten aanzien van de betrokkenheid van de belangenorganisaties. In lijn met het regeerakkoord zal ik mijn verantwoordelijkheid als bewindsman nemen waar dit nodig is. Echter, de zorgvuldigheid mag niet in het gedrang komen als gevolg van de korte en krachtige procedure die ik hierboven heb geschetst.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman


---