Gemeente Breda

Persberichten

20-06-2003

Extra onderhoud voor een schonere stad

De gemeente Breda is al enige maanden druk bezig om met extra inspanningen de parken, straten en pleinen in Breda een beter aanzien te geven. Wethouder A. Oomen van Stadsbeheer heeft de raadscommissie MSO toegezegd dat de stad op 21 juni schoner zou zijn.

Deze toezegging komt voort uit de extra beheerimpuls die de gemeenteraad tot en met 2006 ter beschikking heeft gesteld. Binnenkort start de gemeente in de Spoorbuurt en Belcrum-Zuid een pilot om na te gaan of en hoe integraal onderhoud in woonwijken uitvoerbaar is.

Sinds het begin van dit jaar zijn extra mensen met machines en materieel in de weer om het onderhoudsniveau weer op het gewenste peil te brengen. In verschillende buurten hebben extra borstelrondes plaatsgevonden om onkruid te verwijderen. Verder is een speciaal zwerfvuilteam druk bezig met het opruimen van zwerfvuil. Tot slot zijn speelplekken veiliger gemaakt en verschillende groenstroken aangepakt.

Erg succesvol is het zogenaamde integrale beheer van hoofdwegen. Dat wil zeggen dat de gemeente op een vooraf aangekondigde dag een hoofdroute afsluit en daar in één keer alle soorten onderhoudsactiviteiten uitvoert. Deze werkwijze verhoogt de kwaliteit van de werkzaamheden, is kostenbesparend en leidt ook tot minder hinder dan de traditionele en meer versnipperde manier van werken.

Deze goede ervaringen hebben ertoe geleid dat de gemeente een pilot start om na te gaan of ook in woonwijken deze aanpak goed werkt. Dank zij de extra beheerimpuls is deze pilot mogelijk waarbij in woonstraten in een paar dagen tijd een groot aantal onderhouds- en beheeractiviteiten worden uitgevoerd. Dit alles zoveel mogelijk in samenspraak met bewoners. Gedurende deze dagen zullen uitvoerders van de gemeente letterlijk en figuurlijk dicht bij de bewoners moeten staan om de buurt schoner te maken.

De eerste integrale schoonmaakactiviteiten vinden plaats in de Spoorbuurt, van 25 tot en met 27 juni. Van 30 juni tot en met 2 juli is het gedeelte van de Belcrum ten zuiden van de Speelhuislaan aan de beurt. Voor deze buurten is gekozen omdat in het kader van de bouw van het nieuwe station veel op deze buurten afkomt en de gemeente graag een gebaar wil maken. Als de pilot slaagt wordt bekeken of en op welke manier de nieuwe methode in andere woonbuurten van de stad toegepast kan worden.

Breda, 20 juni 2003