Vrije Universiteit Amsterdam






---

VU bereidt topkandidaten voor op Internationale Chemie Olympiade

Vier jeugdige winnaars van de 23^e Nationale Scheikunde Olympiade krijgen deze week van VU-docenten een gedegen nascholing om hen voor te bereiden op de komende, belangrijke internationale krachtmeting: de
35^e Internationale Chemie Olympiade in Griekenland. Deze wordt gehouden van 5 tot 14 juli in Athene. De vier Nederlandse deelnemers - drie meisjes en een jongen zijn op 19 juni bekendgemaakt.

Om de kandidaten klaar te stomen voor het buitenlandse avontuur hebben de docenten van VU-Scheikunde en VU-Farmacochemie gezorgd voor een doortimmerd pakket aan colleges, werkcolleges en practica. Uitgangspunt daarbij zijn de voorbeeldopgaven en de syllabus zoals die zijn verstrekt door de organisatie van de Internationale Chemie Olympiade. "s Avonds wordt tijd vrijgemaakt voor een sociaal programma, compleet met een welverdiende nachtrust in een Amsterdams hotel.

Met name chemische disciplines als thermodynamica (fysische chemie), organische en analytische chemie komen bij de bliksemtraining aan bod. De reden is dat vooral voor deze disciplines het niveauverschil tussen de Internationale Chemie Olympiade en het Nederlandse middelbare scheikundeonderwijs groeit. Het is mede te danken aan de VU-training dat het Nederlandse team op internationaal terrein de aansluiting heeft weten te behouden. "Bij ons is er zelfs weer hoop op een plaatsje in de subtop van het landenklassement, de plek waar we in vroeger jaren eigenlijk altijd zaten", aldus Peter de Groot, voorzitter van het comité Chemie Olympiade Nederland.

De vier scholieren die Nederland zullen vertegenwoordigen bij de Internationale Chemie Olympiade zijn:

* Marjolein van der Linden, 6 VWO, Willem de Zwijger College, Papendrecht

* Elisabeth Meulenbroek, 6 VWO, Nehalennia Stedelijke SG, Middelburg
* Ernst Herbschleb, 6 VWO, Chr. Gymnasium "Beyers Naudé", Leeuwarden
* Annemieke Evelein, 6 VWO, Coornhert Gymnasium, Gouda.