HUMANITAS

Humanitas publiceert Jaarverslag 2002

Vandaag, vrijdag 20 juni, verschijnt het jaarverslag 2002 van Humanitas.

Het motto van dit jaarverslag luidt Grenzeloos Divers. Divers omdat een grote variëteit aan activiteiten, doelgroepen en medewerkers van oudsher kenmerkend is voor Humanitas. Grenzeloos omdat Humanitas in haar werk steeds meer te maken krijgt met de internationale en zelfs mondiale aspecten.

Jeugdwelzijn: kracht om groot te worden
Jeugdwelzijn neemt een belangrijke plaats in binnen het activiteitenaanbod van Humanitas. De activiteiten van Humanitas op het gebied van jeugdwelzijn zijn laagdrempelig, voor een groot deel gericht op het voorkomen van problemen en het bieden van ontspanning.

. Een aantal groepen jongeren heeft de bijzondere aandacht van de vereniging, bijvoorbeeld alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's). Omdat zij extra kwetsbaar zijn, snel moeten integreren en op eigen benen moeten staan, heeft Humanitas voor hen activiteiten ontwikkeld zoals vakanties, maatjesprojecten en het jaarlijkse Ama-festival.
. Een jeugdactiviteit die onlosmakelijk verbonden is aan Humanitas zijn de vakantieactiviteiten voor kinderen die om medische, (psycho)sociale en/of financiële redenen niet op vakantie kunnen. In zomer van 2002 gingen meer dan duizend kinderen in de basisschoolleeftijd met Humanitas op vakantie. Ze gingen met elkaar op kamp of werden opgevangen in gastgezinnen.
. Home-Start, opvoedingsondersteuning door vrijwilligers aan gezinnen met jonge kinderen, is in 2002 in Nederland gegroeid naar 42 locaties, waarvan er 18 opereren onder de vlag van Humanitas.

Maatschappelijke participatie: samen gaat het beter Armoede, chronische ziekte, een handicap of een andere beperking in de bewegingsvrijheid, detentie en een nieuw bestaan in een onbekend land zijn verschillende situaties die tot isolement kunnen leiden. Net zo divers zijn de vrijwilligersinitiatieven van Humanitas die op dit probleem inspelen. Vriendschappelijk Huisbezoek is al jaren een karakteristiek project van Humanitas. Relatief nieuw zijn de maatjesprojecten, die Humanitas organiseert voor mensen met een psychiatrische achtergrond, ama's en voor andere mensen die hier behoefte aan hebben.

Omgaan met verlies: vroeg of laat afscheid nemen Ieder mens wordt vroeg of laat geconfronteerd met verlies. Dat kan de dood van een naast familielid of een goede vriend of kennis zijn, maar ook het afscheid nemen van een vertrouwde situatie, bijvoorbeeld de leegte die ontstaat als je ouders uit elkaar gaan. In 2002 organiseerde Humanitas individuele rouwbegeleiding en lotgenotengroepen voor kinderen en volwassenen die een dierbare hebben verloren. Kinderen van wie de ouders uit elkaar zijn, kwamen bij elkaar in Lotgenotengroepen Echtscheiding.

Gedeelde naam, gedeelde waarden
In het jaarverslag komen ook speciale projecten van Humanitas aan de orde, zoals de werkgroep Transsexualiteit en Genderdysforie, opvang van en hulpverlening aan vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel en de Allochtone VrouwenTelefoon. Bovendien passeren de activiteiten van de werkstichtingen van Humanitas de revue. Deze werkstichtingen zijn: Stichting Kinderopvang Humanitas, Stichting Humanitas Dienstverlening aan Mensen met een Handicap, Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas, Stichting Humanitas Persoonlijke Dienstverlening, Stichting Humanitas Thuiszorg en Maatschappelijke Dienstverlening Rotterdam, Stichting Humanitas Rotterdam (levensloopbestendig wonen), Stichting Onder Dak Twente en Stichting Inkomensbeheer Humanitas.

In het tweede deel van het jaarverslag is meer te lezen over de organisatie van de vereniging en de belangrijke samenwerkingsverbanden. Veel activiteiten waren alleen mogelijk dankzij de financiële steun van de SponsorBingo Loterij.

Een overzicht van onze lokale activiteiten is te vinden op www.humanitas.nl en op de homepages van de afdelingen. Deze worden, net als de websites van de werkstichtingen, gelinkt op de website van Humanitas.