Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, Vilvoorde, 20 juni 2003

Nuon lanceert 'groene energie'-product op Vlaamse markt

Nuon Nature zuiver opgewekt uit wind en waterkracht

Nuon Belgium lanceert Nuon Nature. Dit duurzame energie-product wordt opgewekt uit hernieuwbare niet-vervuilende bronnen zoals wind en waterkracht. Hierbij komt geen vervuilende CO2 vrij en wordt geen kernafval geproduceerd. De klant die kiest voor Nuon Nature draagt bij aan een schoner milieu en aan de bestrijding van het broeikaseffect.

Met Nuon Nature beantwoordt Nuon aan de toenemende vraag in België naar duurzaam opgewekte elektriciteit. Nuon garandeert dat Nuon Nature staat voor een volledig CO2-vrij product opgewekt met windmolens en kleinschalige waterkrachtinstallaties. De duurzame elektriciteit wordt exclusief voor de klant op het net gezet. Hoe meer klanten kiezen voor Nuon Nature, hoe beter het is voor het milieu.

Nuon biedt het nieuwe product aan tegen een prijs die vergelijkbaar is met wat de klant nu betaalt voor stroom opgewekt uit conventionele bronnen zoals kernenergie, stookolie, aardgas en steenkool. De scherpe prijs is mogelijk omdat Nuon als één van de grootste leveranciers op het gebied van duurzame energie een sterke onderhandelingspositie heeft bij de inkoop van elektriciteit.

De afkomst en aard van Nuon Nature wordt gecontroleerd door de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Hierdoor is de klant verzekerd van de duurzame kwaliteit van het product. Ook andere onafhankelijke instanties beoordelen Nuon Nature op samenstelling en herkomst. Zie bijvoorbeeld het klassement van duurzame energieproducten van Greenpeace (www.greenpeace.be).

Duurzame energie succes in Nederland
Internationaal beschikt Nuon over een uitgebreide ervaring en kennis op het gebied van productie en levering van duurzame energie. In Nederland is Nuon koploper in duurzame energie. De eigen duurzame productiecapaciteit van Nuon heeft een totaal vermogen van 425 MW (85% wind, 9% waterkracht, 2% zon, 2% bio-energie, 2% aard- en omgevingswarmte). Op dit moment levert Nuon duurzame elektriciteit aan 550.000 klanten (huishoudens én bedrijven). Naast de eigen duurzame energieproductie, speurt Nuons gespecialiseerde 'trading floor' in Amsterdam 24 uur op 24 de internationale energiemarkten af en negotieert zo de scherpst mogelijke inkoopprijzen. Diezelfde trading-divisie garandeert ook de scherpe elektriciteitsprijzen en de bevoorrading in Vlaanderen.

"Ook in de Belgische markt merken we dat veel bedrijven en particuliere consumenten de daad bij het woord willen voegen over topics als ethisch ondernemen en duurzame energie," aldus Wim Heyselberghs, bestuurder van Nuon in België. "Zij willen zich engageren om economische aan ecologische doelstellingen te koppelen. Via Nuon Nature kunnen zij nu kiezen voor duurzaamheid zonder daar noodzakelijk méér voor te betalen. Waarom zou je er dan niet voor kiezen? Wij hebben dus voldoende redenen om te stellen dat dit duurzame energieproduct in Vlaanderen zal aanslaan."

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met haar producten en diensten bijna 3 miljoen klanten bedient in Nederland en het buitenland. Nuon is koploper in duurzame energie. Gestreefd wordt naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten en milieu en maatschappij. De bedrijfsopbrengsten in 2002 bedroegen ¬ 4,7 miljard. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.

Nuon Belgium nv, zal volgens de kalender van de liberalisering eerst op de Vlaamse en later ook op de gehele Belgische markt zowel elektriciteit als aardgas verkopen. De kantoren van Nuon Belgium nv zijn gevestigd te Vilvoorde.