Ministerie van Defensie


---


---

foto: Frecce Tricolore uit Italië feliciteert de luchtmacht (René Bouwhuis)

Internationale felicitaties voor jarige luchtmacht

20-06-2003

Bezoekers van de Open Dagen van de luchtmacht op de vliegbasis Twenthe profiteren zonder dat ze zich er misschien bewust van zijn mee van de felicitaties van partner-luchtmachten uit het buitenland aan de jarige luchtmacht. Felicitaties in de vorm van de aanwezigheid van vrijwel alle grote demonstratieteams van Europa. De Red Arrows, Patrouille de France, Frecce Tricolore, Patrulla Aguila, Team Orlik, Patrouille de Suisse en de Royal Jordanian Falcons: allemaal zijn ze er.

De aanwezigheid van zoveel demoteams op deze Open Dagen is volstrekt uniek. Nog nooit waren er zoveel verschillende teams op een enkel luchtvaartevenement. Doorgaans zijn een of twee teams te gast bij de Open Dagen. De 90ste verjaardag heeft dus voor een unieke deelname gezorgd. De vraag waarom de luchtmacht zich in deze internationale belangstelling mag verheugen is makkelijk te beantwoorden. De laatste decennia zijn eenheden van de luchtmacht, zowel F-16´s, de verschillende typen helikopters, geleide wapens en transportvliegtuigen, eigenlijk zonder pauze ingezet bij internationale operaties in Europa en daarbuiten. En daarbij wordt nauw samengewerkt met de partners binnen de NAVO en daarbuiten. Zo werken Nederlandse luchtmachtmilitairen in Kirgizië zij aan zij met Deense F-16 collega´s en het Cougar helikopterdetachement van SFOR werkt in Bosnië nauw samen met Tsjechische Hip-transporthelikopters en Roemeense brandweerlieden. Ook de Chinook heli´s die binnenkort naar Irak vertrekken, komen in een internationale organisatie terecht. Die samenwerking, gekoppeld aan de goede naam die ons land heeft op Defensiegebied, maakt dat zoveel topteams positief reageerden op de uitnodiging om deel te nemen aan de Open Dagen op de vliegbasis Twenthe.

De vliegbasis Twenthe is zaterdag (21 juni) nog voor het publiek geopend van 09.00-18.00 uur. De toegang is gratis. Bezoekers wordt aangeraden met openbaar vervoer te reizen.