Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Op 21 februari keurde de Vlaamse regering het voorontwerp van kaderdecreet Bestuurlijk Beleid principieel goed. Op 21 maart werden de amendementen op het ontwerp van decreet, na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties, principieel goedgekeurd met het oog op adviesaanvraag aan de Raad van State. Nu wordt het ontwerp van kaderdecreet, na advies van de Raad van State en onder voorbehoud van technisch nazicht, definitief goedgekeurd. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering wijzigt het besluit van 1 maart 2002 met betrekking tot de hervorming van het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privé-sector. Het stelsel voerde drie nieuwe premies in, met name de premies in het kader van het opleidingskrediet, van het zorgkrediet, en van arbeidsduurvermindering voor werknemers van ondernemingen in moeilijkheden of in herstructurering. De evaluatie na een jaar werking heeft nu geleid tot enkele aanpassingen. De voorwaarden voor zorgkrediet in het kader van palliatieve zorgen werden verfijnd, wat zorgt voor een eenduidige toepassing. Met deze aanpassing kan de aanmoedigingspremie uitbetaald worden van zodra de werknemer zijn tijdskrediet opneemt om een zwaar ziek familielid bij te staan en dit in alle gevallen van tijdskrediet volgens de Vlaamse voorwaarden. De aanvraagprocedure is gewijzigd en de indexering van de premies gebeurt nu vanaf de eerste maand na de overschrijding van de spilindex. (Momenteel is dat volgens de federale regeling vanaf de tweede maand.)


* * *

De Vlaamse regering stelt opnieuw voor vier jaar de Vlaamse Raad voor het Toerisme samen en duidt Roland Vermeesch aan als voorzitter en Veerle De Boeck en Luc Verwerft als ondervoorzitters. Het besluit zal in werking treden op 1 september.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT, van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN, van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

De Vlaamse regering keurt de (tweede) oproep pilootprojecten Erkenning van Verworven Competenties (EVC) goed. De oproep van 2003 neemt een aantal van de prioritaire domeinen van 2002 opnieuw op en vult aan met enkele nieuwe die rekening houden met onder andere het bereik van kansengroepen. Die domeinen sluiten ook aan bij bestaande noden en behoeften en vormen een belangrijke meerwaarde voor het individu en de maatschappij. Het Ministerieel Comité Vorming wordt belast met de uitvoering van deze goedkeuring.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een ontwerpdecreet goed tot wijziging van het decreet Ruimtelijke Ordening. Het heeft als doel een aantal technische, juridische en beperkt inhoudelijke wijzigingen door te voeren. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering gelast de Participatiemaatschappij Vlaanderen Pieter Marinus voor te dragen als bestuurder van FINLAB nv en van Flanders Expo nv.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp-KB dat de verkeersbelastingen op vrachtwagens, tractors, aanhangwagens en opleggers voor de aanslagjaren 2000 en 2001 wijzigt. Meer concreet komt de maatregel erop neer dat, naargelang het aantal dagen waarop een voertuig gecombineerd vervoer uitvoert, men maximaal 80% van het bedrag van de verkeersbelasting kan terugkrijgen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering tot oprichting van de naamloze vennootschap van publiek recht Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), die sturing en uitvoering zal geven aan het Masterplan Anwerpen. Dit Masterplan werd ontwikkeld door de Vlaamse administratie in samenwerking met de gouverneur van de provincie Antwerpen. Meteen worden ook de regerings- commissarissen aangesteld.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering wijzigt principieel het stambesluit Vlaamse openbare instellingen wat betreft de vaststelling van dringende bepalingen. De wijzigingen hebben onder meer betrekking op de termijn voor het advies van de raad van beroep, de loopbaanonderbreking, het verlof voor opdracht van algemeen belang, de berekening van het salaris bij deeltijdse prestaties, de termijn waarbinnen de management- of staftoelage wordt toegekend en de lineaire loonsverhoging met 1% voor de niveaus C en D. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties. Daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot verdeling van de trekkingsrechten uit het Vlaams Stedenfonds.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

De Vlaamse regering gaat akkoord met de openbare aanbesteding voor de werken van de tweede fase voor het bouwen van een tweede sluis op de Ringvaart om Gent in Evergem. Ze keurt meteen de daarbijhorende bestekken goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de SERV en de MiNa-raad opnieuw principieel het voorontwerp van subsidiëringsdecreet voor mobiliteitsverenigingen en - projecten goed. Dit voorontwerp van decreet heeft als eerste concrete doelstelling de erkenning van een aantal mobiliteitsverenigingen die zich uitdrukkelijk inzetten voor de belangen van de zachte weggebruikers (voetgangers en fietsers) en de gebruikers van het openbaar vervoer. Daarnaast wil het ook de procedure en criteria voor de toekenning van subsidies voor mobiliteitsprojecten eenduidig vastleggen. Er dient nog advies te worden ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

In het kader van de operationalisering van het Fonds voor Hernieuwbare Energiebronnen beslist de Vlaamse regering tot aanwerving van zeven bijkomende contractuele personeelsleden.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-Raad, de VREG en de Raad van State keurt de Vlaamse regering in uitvoering van het Aardgasdecreet het besluit met betrekking tot de sociale openbaredienstverplichting in de vrijgemaakte aardgas- markt definitief goed. Het besluit bepaalt de procedure met betrekking tot de minimumlevering.


* * *

De Vlaamse regering keurt, in uitvoering van het Elektriciteitsdecreet, en na advies van de SERV, de MiNa- Raad, de VREG en de Raad van State definitief het wijzigingsbesluit goed met betrekking tot de sociale openbaredienstverplichting in de vrijgemaakte elektriciteitsmarkt. Het besluit bepaalt de procedure die de leverancier moet toepassen bij betalingsmoeilijkheden.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT, van Vlaams minister Ludo SANNEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

De gebieden "Groot Rietveld" en "Vlakte van Zwijndrecht" werden aan de Europese Commissie aangemeld als natuurcompensatiegebieden voor de aanleg van het Deurganckdok. Om de afwikkeling van de financierings- overeenkomsten uit het verleden te regelen, mandateert de Vlaamse regering de secretaris-generaal van het departement Leefmilieu en Infrastructuur om de formele onderhandelingen met de externe partner op te starten.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN :

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed betreffende de reglementering van de handel in en de keuring van zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen. Dit besluit zet een Europese richtlijn om in Belgische regelgeving en bepaalt aan welke voorwaarden zaaizaad van hybriden en van mengrassen van koolzaad en raapzaad moet voldoen. Het wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN :

De Vlaamse regering wijzigt principieel een uitvoeringsbesluit bij het decreet inzake medisch verantwoorde sportbeoefening. Het wijzigingsbesluit regelt de gevolgen van de volledige integratie van het Instituut Topsport Vlaanderen in de BLOSO-administratie. Het regelt verder ook de aanpassing van de procedure van monsterneming bij dopingcontroles aan de internationale standaarden die het IOC en het WADA hanteren. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


---
einde

---


---