Ingezonden persbericht


15 april 2003

Adco-aardewerk

Het Groninger Museum presenteert de tentoonstelling ADCO-aardewerk in Ovaal West vanaf 21 juni t/m 1 februari 2004. ADCO-aardewerk is ontstaan in de jaren 20 na de overname van een kleine pottenbakkerij aan het Winschoterdiep en de Groninger Steenfabriek.

Bijna elk huishouden in Nederland had in de jaren 20 t/m 50 het moderne ADCO-aardewerk. Het paste uitstekend in de interieurs met sterke Art Deco trekken. In de jaren 20 was Art Deco een vormvernieuwing waarbij de bouw- en kunstnijverheid een eigen karakter kregen. In Nederland was de Amsterdamse School een voorbeeld van Art Deco.

In 1919 namen de gebroeders Limborgh Meyer een kleine pottenbakkerij in Groningen over en verplaatsen deze naar hun steenfabriek. Na verloop van tijd veranderde de naam Groninger Steenfabriek in ADCO-aardewerk. De fabriek is vernoemd naar: Ada en Coco, de twee dochters van de directeur G.C. Limborgh. Aanvankelijk werd er grof aardewerk gemaakt, maar in de loop van de jaren werd er overgeschakeld op luxere producten zoals vazen, kannen en bloempotten waarmee veel succes werd geboekt. Voor zowel de technische als de artistieke kant van dit assortiment werden vakbekwame keramisten uit Duitsland, Tsjechië en Hongarije aangetrokken. Door de productie gedeeltelijk te mechaniseren en een goed verkoopapparaat slaagde ADCO erin eigentijdse keramiek voor lage prijzen in grote aantallen af te zetten.

In de jaren 50 werden er nieuwe modellen ontwikkeld en maakte het bedrijf een bloeiperiode door. Aan het einde van de jaren 60 kwamen er door concurrentie van binnen- en buitenland afzetproblemen. Na een samenwerking met overname door Porseleyne Fles te Delft, kwam toch het faillissement in 1976. Dit was het einde van de ADCO-productie.

Het Groninger Museum presenteert een selectie van ADCO-vazen en kannen met hun zo kenmerkende kleuren en vormen. Een groot deel van de tentoonstelling wordt gevormd door bruikleen. Uiteraard zal er ook aandacht zijn voor foto's, tekeningen, toelichting op de productie en gebruikte modellen. De ADCO-tentoonstelling confronteert u met design uit Groningen, dat toentertijd in alle huishoudens aanwezig was. In de presentatie van de ADCO-aardewerk ziet u objecten uit het verleden die zeer de moeite waard zijn om in het heden te bekijken.

Noot aan de redactie
Conservator: Egge Knol
Vormgever tentoonstelling: Mark Wilson
Publiciteit: Josee Selbach, Emanuelle Dijk, 050-3666555 e-mail: jselbach@groninger-museum.nl, www.groninger-museum.nl Openingstijden: di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00- 17.00 uur. In de zomermaanden, juli en augustus op maandagmiddag geopend.

---- --