Stichting Aids Fonds

Koninklijke onderscheiding voor voormalig Aids Fonds-bestuurslid Janherman Veenker

Amsterdam. 21 juni 2003

De Amsterdamse Wethouder voor zorg en cultuur Hannah Belliot heeft Vandaag tijdens het elfde AmsterdamDiner in de Heineken Music Hall een lintje uitgereikt aan Janherman Veenker. De 53-jarige Veenker ontvangt de Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau ter gelegenheid van zijn afscheid als bestuurslid van het Aids Fonds. De onderscheiding is een blijk van waardering voor Veenkers jarenlange inzet op het gebied van hiv/aids en de gelijkberechtiging van homoseksuele mannen en vrouwen.

Janherman Veenker (Groningen, 21 mei 1950) is als minderjarige voor het eerst maatschappelijk actief geworden als vrijwilliger op het terrein van gelijkberechtiging van homoseksuelen. Hij mocht namelijk in 1967 als 17-jarige niet het COC van Groningen betreden vanwege artikel 148 bis.
Veenker concludeerde dat het onrechtvaardig was dat jongeren met homoseksuele gevoelens daardoor geen mogelijkheid hadden om andere homoseksuele jongeren te ontmoeten en werd activist.

Sindsdien is hij - nu al meer dan 35 jaar - zonder onderbreking, naast Zijn normale werkzaamheden maatschappelijk actief geweest op het terrein van emancipatie en gelijkberechtiging in de brede zin. Allereerst streed hij voornamelijk voor gelijkberechtiging van homoseksuelen, maar later breidde zijn inzet zich uit naar de positie van allerlei (culturele) minderheden.

Toen de ziekte aids zich begon te manifesteren, realiseerde Veenker zich als een van de eerste mensen in Nederland wat een impact deze ziekte zou kunnen hebben op de positie van minderheidsgroepen die getroffen werden: homoseksuelen, prostituees, druggebruikers en mensen uit endemische gebieden. Vanuit die bezorgdheid heeft hij zich vanaf die tijd (1984) met aanhoudende energie onbezoldigd ingezet in de aidsbestrijding. De positieve wijze waarop in Nederland, maar ook internationaal wordt omgegaan met hiv-geïnfecteerden, is mede te danken aan Janherman Veenkers inzet. Een voorbeeld hiervan vormt het Wereld Aids Congres van 1992 in Amsterdam. Het is dankzij Veenkers inzet en tact dat dit het eerste Wereld Aids Congres werd waarop Non-Gouvernementele Organisaties (NGOs) een gelijkwaardige rol kregen én ook dat er aparte bijeenkomsten voor hiv-infecteerde vrouwen werden gestart. Beide zaken zijn op alle daarop volgende internationale aidsconferenties gehandhaafd.

Enkele gegevens:
Janherman Veenker studeert in Groningen af als organisatiepsycholoog Op het terrein van aids is hij onder andere actief bestuurslid geweest in:

De Bestuurscommissie Aids van het COC van 1984-1994

De Nationale Commissie AIDS beleid (NCAB) van 1987-1995. Na opheffing van het NCAB is een deel gefuseerd met het Aids Fonds en is Janherman Veenker benoemd in het dagelijks bestuur van het Aids Fonds (1995-2003)

Bestuurslid van Mainline, organisatie op het terrein van druggebruik en aids, vanaf de oprichting in 1990 tot 2002, o.a. als penningmeester en voorzitter.

Tot voor kort werkte Janherman Veenker als beleidsmedewerker bij de gemeente Haarlemmermeer. Zijn huidige werkgever (april 2003) is STOP AIDS NOW! Binnen deze internationaal georiënteerde organisatie coördineert hij alle hiv/aids-programmas.