Universiteit van Amsterdam



Kinderen krijgen antwoord op waarom-vragen

Zondag 22 juni a.s., van 11.00 tot 12.00 uur, vindt de lezing Waarom draait de aarde rond? plaats in NEMO. Het is de eerste van een maandelijkse reeks speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar. In iedere lezing gaat een wetenschapper van de UvA in op een waarom-vraag met een wetenschappelijke achtergrond.

Aanleiding voor het organiseren van deze lezingen is de wens van de UvA en NEMO om kinderen op reeds jonge leeftijd in direct contact te laten komen met wetenschap en haar beoefenaars. Het uitgangspunt vormt telkens een prikkelende vraag, die exact zo door kinderen gesteld zou kunnen worden. De lezingen vinden van juni tot en met december 2003 maandelijks plaats en worden georganiseerd door de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA, NEMO en Het Parool.

De eerste lezing Waarom draait de aarde rond? wordt gehouden door sterrenkundige prof. dr. Ralph Wijers van de UvA. Hij gaat in op de vraag: waarom is de aarde rond? Daarbij komen ook aspecten aan de orde als: hoe komt het dat je er niet af valt en waarom is een dag een dag, een maand een maand en een jaar en jaar?

De lezingen hebben een interactief karakter. De kinderen worden gestimuleerd om mee te denken. Ze kunnen kleine proefjes uitvoeren en krijgen volop ruimte om vragen te stellen. De belevingswereld van de kinderen wordt als uitgangspunt genomen. Zo maakt Ralph Wijers met een grapefruit, een krent en een speldenknop de onderlinge verhoudingen van zon, aarde en maan duidelijk.

De tweede lezing door UvA-scheikundige dr. Joost Teixeira de Mattos gaat over vertering en vindt plaats op zondag 20 juli. Op zondag 24 augustus spreekt prof. dr. Jan Sevink over de zee en gaat in op vragen als: waarom is de zee zout, waarom stoomt de zee en waarom is de zee bij ons warm?

Meer informatie over deze en de overige lezingen verschijnt t.z.t. op www.uva.nl/actueel en op www.e-NEMO.nl.

Tijd: zondag 22 juni, 11.00-12.00 uur

Toegang: ¬ 2,50 per losse lezing, korting bij 4 keer en vaker, gratis voor NEMO bezoekers


Locatie: NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam


---