ECN


2003/3

Petten, 17 juni 2003

ECN opent draaibare testwoning

Op maandag 23 juni a.s. om 15:30 uur opent het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) de eerste draaibare testwoning op het onderzoeksterrein bij Petten. Met deze woning kan ECN `actieve' gevels ontwikkelen voor een optimaal binnencomfort in combinatie met energiebesparing.

De nieuwe testwoning is draaibaar gemaakt zodat deze diverse standen kan aannemen. De oriëntatie van een gebouw heeft namelijk grote invloed op warmtevraag en binnencomfort. Dit komt vooral door de sterk wisselende hoeveelheid zonnewarmte die de woning binnenkomt. In de winter warmt de zon het huis op, maar ´s zomers moet die warmte buiten worden gehouden. Ook varieert de buitentemperatuur in de loop van de dag. Een gevel, die actief reageert op deze veranderende omstandigheden, kan het bewonerscomfort verbeteren en tegelijkertijd energie besparen.

ECN gaat deze zogenoemde actieve gevels ontwikkelen door gevelcomponenten op de testwoning te onderzoeken op hun effect op binnencomfort en energiebesparing. ECN voert het project uit in samenwerking met een aantal partners, waaronder DeVries Kozijnen en de Technische Universiteit Delft. Projectcoördinator Frans Koene van ECN vertelt over de aanpak: "Door de grote invloed van de oriëntatie zullen we waarschijnlijk componenten of elementen in de gevels moeten aanpassen om binnencomfort en energiebesparing te optimaliseren. Met de draaibare testwoning kunnen we nu gevels bij diverse oriëntaties onderzoeken."

De draaibare testwoning is in enkele maanden gebouwd. Het vormt een vierkant gebouw en bevat vier ruimten, twee op de begane grond en twee op de eerste verdieping. In elke ruimte wordt een andere gevel getest. De woning staat op een halve meter piepschuim in een grote betonnen bak. Door de halve meter diepe bak met water te vullen gaat de woning drijven en kan deze door één persoon met de hand worden gedraaid. Na het draaien wordt de afvoer opengedraaid en stroomt het water weg. Deze draaioperatie duurt ongeveer twee uur en zal enkele keren per seizoen worden uitgevoerd.

Computer als bewoner

Om te kunnen nagaan of de woning met actieve gevels goed presteert op het gebied van energiebesparing en comfort, moet de woning bewoond worden. Koene: "Er bestaan echter grote verschillen tussen individuele bewoners, die het moeilijk maken om te bepalen of de gevel goed of slecht presteert. We hebben daarom gekozen voor een computer als bewoner." De computer simuleert volgens 'normale' patronen warmteproductie van personen, huishoudelijke apparatuur en verlichting. Ook spuit de computer CO in de lucht om vervuiling van de binnenlucht na te bootsen en zet het af en toe een raam open om frisse buitenlucht binnen te laten.

Momenteel is er in elke ruimte van de testwoning een `ijkgevel' geplaatst. Dit is een dichte gevel met een bekende isolatiewaarde, zodat basiswaarden als thermische massa en de isolatiewaarden van de ruimten kunnen worden bepaald. Hierna worden de ijkgevels vervangen door actieve gevels en wordt het gedrag continu gemeten. De gegevens worden geanalyseerd en via een computermodel tot vergelijkbare resultaten herleid. De eerstkomende resultaten worden verwacht over enkele maanden.

Einde persbericht

Meer informatie:

Kijk op http://www.ecn.nl/dego/products/projects/active.nl.html

Contact:

ECN persvoorlichting, Conny Ruitenburg, tel. 0224 - 56 4050 of e-mail
ruitenburg@ecn.nl




Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten.
Informatie: info@ecn.nl