Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht en Motorrijders Actiegroep onthullen eerste motorvriendelijke vangrail

20-6-2003
Gedeputeerde Ger Mik van de provincie Utrecht zal op maandag 23 juni 2003 de eerste motorvriendelijke vangrail in Nederland onthullen, samen met Wanda Dijkhorst, voorzitter van de Motorrijders Actie Groep (MAG). De nieuwe motorvriendelijke vangrail heeft een lengte van 290 meter en staat aan de N224, op de provinciale weg van Woudenberg naar Zeist, ter hoogte van de Pyramide van Austerlitz.

Vangrails, of beter gezegd geleiderails, zijn ontworpen om auto's te geleiden zodat ze niet van de weg af raken. Mocht dat toch gebeuren, dan worden de auto's door de geleiderail opgevangen zodat ze bijvoorbeeld niet in aanraking komen met obstakels zoals bomen, huizen of lichtmasten. Voor motorrijders echter zijn ook geleiderails gevaarlijke obstakels. Dat geldt vooral voor de paaltjes waarop de geleiderails zijn bevestigd. Als een gevallen of uit koers geraakte motorrijder daar tegenaan komt, kan dat ernstig letsel tot gevolg hebben.

Na constructief overleg met de MAG heeft de provincie Utrecht besloten om de geleiderail op de N224 bij Austerlitz zodanig aan te passen dat deze ook veilig is voor motorrijders. Op de bestaande rail is een flexibele onderplank bijgeplaatst die moet voorkomen dat motorrijders in aanraking komen met de paaltjes waarop de geleiderail is bevestigd. Hiermee is de geleiderail op de N224 de eerste motorvriendelijke geleiderail in Nederland.
Zowel de provincie Utrecht als de MAG zien in deze plaatsing een eerste stap in een blijvende constructieve samenwerking met als doel het verhogen van de verkeersveiligheid.

Nadere informatie
· Provincie Utrecht: Clara van Foreest, tel. (030) 258 33 19 of 06-18078355
· MAG: Wanda Dijkhorst, tel. (0525) 65 40 80 of 06-23248546

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon (030) 258 33 19 of Clara.van.Foreest@provincie-utrecht.nl