KNMG

KNMG vreest SCEN te moeten stoppen

De KNMG vreest door geldgebrek het project Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland (SCEN) te moeten beëindigen.

Als er op maandag 23 juni a.s. geen duidelijkheid is over de financiering van het SCEN-project, dan is de KNMG gedwongen door te grote financiële risico's het project op woensdag 25 juni 2003 te beëindigen. De KNMG heeft dit afgelopen woensdag per brief gemeld aan de leden van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid. Een kopie van deze brief is verzonden aan de Staatssecretaris van VWS, mevr. drs. C. Ross-van Dorp en de minister van VWS, drs. H. Hoogervorst ( pdf brief aan VWS). De KNMG hoopt dat alsnog een oplossing voor dit probleem wordt gevonden.

Het probleem is dat een SCEN-arts, met mede weten van VWS, vanaf januari 2002 al een vergoeding van 317,- euro per consultatie ontvangt. Formeel wil VWS niet verder gaan dan een vergoeding van 170,- euro per consultatie van een SCEN-arts. Op deze wijze zou dan voor de KNMG een schadepost van zon 460.000 euro ontstaan. Dat kan de KNMG niet langer voor haar verantwoording nemen.

Het consulteren van een collega is, net als de uitvoering van euthanasie, zeer aangrijpend en belastend. De SCEN-arts wordt betrokken bij een zeer intiem proces, namelijk in bijna alle gevallen bij patiënten die stervende zijn aan kanker. Van de consulent wordt verwacht dat deze zich heel goed verplaatst in de positie en de handelswijze van de collega-arts en de vraag en de situatie van de patiënt. Dit vergt rust, ruimte en tijd, om uiteindelijk alle bevindingen in een uitgebreid verslag beredeneerd te beschrijven. Hiervoor zijn nodig gesprekken met de collega, inzage in het dossier, overleg met medisch specialisten, bezoek van de patiënt en het maken en nabespreken van het consultatieverslag. SCEN-artsen hebben wetenschappelijk bewezen (Van der Maas/Van der Wal 2003) dat zij in alle opzichten een substantiële bijdrage leveren aan de kwaliteit rondom het levenseinde. De kern van het SCEN-project is het bevorderen en verbeteren van de kwaliteit door opdoen van ervaringen en het gezamenlijk delen van de ervaringen in de nascholing. Dat staat op het spel.

Uit de registratie van de afgelopen jaren blijkt dat in een grote meerderheid van de consultaties het totale proces gemiddeld 3,5 uur is (25% zelfs meer dan vier uur). De KNMG heeft in 2001 een werkgroep gevraagd een advies uit brengen of een aanpassing noodzakelijk zou zijn. Op basis van tijdsduur, activiteiten en bestaande CTG tarieven heeft de werkgroep een advies uitgebracht. Bij de besluitvorming over het advies en de uitvoering daarvan het advies is VWS tijdig en nauw betrokken. De KNMG vindt het heel teleurstellend dat VWS hierop terug lijkt te komen.

Beëindigen van SCEN betekent dat op woensdag 25 juni:
* Alle SCEN-artsen bericht krijgen dat zij per direct geen vergoeding meer krijgen voor het uitvoeren van consultaties;
* alle huisartsen in Nederland geïnformeerd worden dat zij per direct geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van SCEN-artsen

* de trainingen en nascholingen per direct gestopt worden;
* de projectmedewerkers van SCEN ontslag aangezegd krijgen.
Bovendien betekent beëindiging van SCEN dat:

* De door Van der Wal en Van der Maas wetenschappelijk vastgestelde kwaliteit bij de optimale behartiging van de belangen van patiënten en artsen wegvalt. De kwaliteit betreft de bewaking voorafgaand aan euthanasie, de uitvoering en ook de nazorg. Een zorgvuldig traject heeft ook invloed op het aantal meldingen van euthanasie;

* de adviezen van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (jaarverslag 2001en 2002) niet worden opgevolgd;
* door opeenvolgende kabinetten gedane toezeggingen en gewekte verwachtingen, ook ten aanzien van uitbreiding van het SCEN-project naar ziekenhuizen en verpleeghuizen, niet worden opgevolgd.

De KNMG betreurt de onstane situatie en hoopt dat in samenwerking met alle partijen een goede oplossing gevonden kan worden.

Het doel van het SCEN-project is het verbeteren en bewaken van de kwaliteit van het handelen van artsen voorafgaande aan de uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding. SCEN-artsen zijn beschikbaar om de wettelijke verplichte onafhankelijke consultatie uit te voeren. Tevens geven zij steun en advies aan collegae die met vragen van patiënten rond euthanasie worden geconfronteerd. SCEN-artsen zijn deskundig op het terrein van de palliatieve zorg of kunnen gericht verwijzen, maar verlenen in beginsel geen specifieke palliatieve consulten. SCEN-artsen werken op basis van vrijwilligheid en ontvangen een vergoeding. Sinds mei 2002 is er een netwerk van 500 SCEN-artsen; voeren zij zon 2.400 consultaties per jaar uit en zijn zij beschikbaar voor alle 8.000 huisartsen in Nederland.

De SCEN-arts moet gemiddeld per jaar zes weken bereikbaar en beschikbaar zijn voor oproepen van collegas. De SCEN-arts dient in de avonduren of weekenden geen andere activiteiten plannen. Het is onvoorspelbaar of, wanneer en hoe vaak een SCEN-arts wordt gevraagd een consultatie uit te voeren dan wel telefonisch advies te geven. De werkzaamheden worden vooral in de avonden en weekenden uitgevoerd en doen dit naast hun drukke praktijk.

pdf Interview met KNMG voorzitter Ruud Hagenouw in RTL-nieuws op 19 juni 2003

Zie ook:
www.scen.nl