Ingezonden persbericht



PERSVERKLARING 23 Juni 2003

Actie bij Zwitserse Consulaat als protest tegen politieoptreden tijdens G8-top in Evian : maandag 23 juni, 9:00 uur

In Amsterdam vindt een symbolische blokkade met touwen en spandoeken plaats bij het Consulaat van Zwitserland om een eisenpakket aan de Zwitserse autoriteiten voor te leggen .

Het protest is in solidariteit met Martin Shaw, de man die tijdens een vreedzame snelweg-blokkade van een hoogte van 20 meter naar beneden is gevallen nadat een agent het touw waaraan hij hing, doorsneed. Aan de val hield Martin onder andere gebroken ruggewervels, een gebroken bekken en verbrijzelde enkel over. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis.

Een ander voorbeeld van onverantwoord politieoptreden was het gericht schieten van een 'schokgranaat' (of concussion grenade in het engels) op de benen van Guy Smallman, een onafhankelijke journalist, op het moment dat hij van een politieaanval wegvluchtte. Hij wacht een rehabilitatie van mogelijk 18 maanden voor hij weer normaal zal kunnen lopen.

In het algemeen meldden onafhankelijke waarnemers vele onuitgelokte aanvallen op de demonstranten en omstanders tijdens de top in Evian.

Shaw en de andere actievoerders betrokken in de blokkade willen de politie strafrechtelijk vervolgen en eisen compensatie. Ook Smallman onderneemt juridische stappen, bijgestaan door de National Union of Journalists.

Dit protest is onderdeel van een reeks van acties gericht op de Zwitserse autoriteiten. Tussen 13 en 20 juni was er bijvoorbeeld een week lang durende bezetting van het Zwitserse consulaat in Barcelona. Twee actievoerders hingen aan dit gebouw en waren voor drie dagen in hongerstaking. Deze maandag, 23 juni, zijn er protesten bij Zwitserse ambassades en consulaten in diverse landen om de verontwaardiging te uiten over de repressie en brute politieoptreden gedurende de G8. Tot deze acties werd overgaan nadat een verzoek tot financiële compensatie van de kwetsuren en de eis voor een onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden bij de Zwitserse autoriteiten op onwil stuitte.


---

Noten voor de pers:

tijd: 9:00 uur, maandag 23 juni 2003.
plek: Zwitserse consulaat, Johannes Vermeerstraat 16, Amsterdam.

perswoordvoerder bij Zwitserse consulaat: 06-17836486

contact voor Martin Shaw: +41(0)787413116, groupe.aubonne@lobbyist.com contact voor Guy Smallman: +44(0)2077357055

meer informatie over de diverse solidariteitsacties: www.indymedia.org, www.uk.indymedia.org

voor foto's van de actie in Amsterdam (na 12:00): www.indymedia.nl

Bijlage bij persverklaring protestactie bij het Zwitserse consulaat (maandag 23 Juni)

De actievoerders bij het consulaat in Amsterdam en in andere steden eisen:


* dat de Zwitserse autoriteiten onmiddelijk meewerken aan een publiek, onafhankelijk onderzoek naar de veiligheids- en beleidsstategie gedurende de g8-top. En dat ze de aanbevelingen van dit onderzoek volledig navolgen. Het onderzoeksorgaan moet onder het toezicht van de juridische commissie van de Basic Human Rights and Globalisation uitgevoerd worden,


* dat de Zwitserse autoriteiten alle medische en juridische onkosten vergoeden van de personen die in deze mate gewond raakten door het politiegeweld zodat ze langdurige medische behandeling behoeven. Dit moet compensatie omvatten voor blijvende schade,


* de onmiddelijke schorsing van zowel de verantwoordelijke politieagenten die ter plekke waren als hun meerderen. Zowel voor de brugblokkade bij het riviertje de Aubonne waar het klimtouw werd doorgesneden (wat de ernstige verwondingen van Martin Shaw als gevolg had) als voor het incident waar doelbewust werd geschoten op de onafhankelijke journalist Guy Smallman.