Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-06-2003
Politieberichten 22/06 13.00 t/m 23/06 07.00 uur

Surhuizum: aanrijding met gewonden
Zondag omstreeks 20.30 uur vond op It Langfal een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 29-jarige inwoner van Harkema, kwam met hoge snelheid in een bocht van de weg in de berm terecht en bij de daarop volgende stuurcorrectie verloor het de macht over het stuur en botste tegen een boom. De bestuurder zat bekneld in het voertuig en werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd. De man werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bij hem in de auto zaten nog een viertal personen, te weten een 18-jarige en 17-jarige inwoner van Harkema en twee 17-jarige inwoners van Surhuisterveen. Al deze personen raakten gewond en zijn met ambulances overgebracht naar ziekenhuizen in Drachten en Leeuwarden. De personenauto werd totaal vernield.

Appelscha: aanhouding verdachte
Maandag omstreeks 03.35 uur kwam er een melding bij de politie binnen dat er zou worden ingebroken bij een attractiepark aan de Noorder Es. Onmiddellijk na de melding was de politie ter plaatse en zag een personenauto bij het bedrijf wegrijden. De bestuurder van deze auto, een 26-jarige inwoner van Emmen werd aangehouden. In zijn auto werd inbrekersgereedschap aangetroffen. Deze goederen werden evenals de personenauto in beslag genomen. Waarschijnlijk is het bij een poging gebleven en werd niets weggenomen. De eigenaar van het park, een 31-jarige inwoner van Appelscha, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Holwerd: snelheidsovertreding
Op zondagmiddag omstreeks 14.00 uur heeft de politie op de Ternaarderdyk een 33-jarige automobilist uit Hornhuizen staande gehouden. De man had 146 kilometer per uur gereden waar 80 kilometer is toegestaan. De politie heeft het rijbewijs van de man ingevorderd.

Surhuisterveen: snelheidsovertreding
Op de Vierhuisterweg heeft de politie op zondagmiddag om 14.10 uur een 30-jarige automobilist uit Harkema staande gehouden. De automobilist reed met 116 kilometer per uur over de Vierhuisterweg terwijl daar 60 kilometer is toegestaan. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: aanrijding onder invloed van alcohol
Op zondagmiddag om 16.20 uur kreeg de politie een melding van een eenzijdige aanrijding op de Metslawiersterweg. Een auto met daarin een 21-jarige automobilist uit Dokkum was te water geraakt. De bestuurder had reeds zelf zijn auto uit de sloot gehaald. De automobilist heeft een blaastest gedaan. Daaruit bleek dat hij alcohol had genuttigd, hij blies 275 ugl en kreeg daarmee een rijverbod van twee uren opgelegd.

Wolvega: snelheidsovertreding
Op zondag om 18.15 uur zag de politie op de Rijksweg A32 richting Heerenveen een auto met zeer hoge snelheid rijden waarbij hij gevaarlijke inhaalmanoeuvres beging. De politie zette de achtervolging in, de bestuurder reed ondertussen op de snelweg richting Drachten. Ter hoogte van de afslag De Haven gaf de politie de bestuurder, een 39-jarige inwoner uit Heerenveen, een stopteken. De politie heeft de man aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De politie heeft het rijbewijs en de auto van de man ingevorderd.

Heerenveen: vernieling, aanhouding verdachte
Op zondag omstreeks 18.00 uur heeft een 28-jarige inwoner uit Heerenveen een deuk getrapt in een auto van een 51-jarige inwoner uit Heerenveen. De auto stond geparkeerd op de Els. De politie heeft de verdachte aangehouden voor vernieling. De verdachte bekende eveneens eerder vernielingen te hebben gepleegd: bekrassen van een auto, het inslaan van een ram aan de Wilg en andere vernielingen aan autos. De verdachte is ingeloten op het politiebureau.

Drachten: rijden onder invloed
Op zondagavond om 21.20 uur zag de politie in de Torenstraat tijdens surveillance een automobilist een andere auto ruig inhalen. Daarop zette de politie de bestuurder van die auto aan de kant. De 25-jarige bestuurder uit Surhuizum deed een blaastest en blies 455 ugl en kreeg daarmee een rijverbod van vier uren opgelegd.

Op de Wielewalen zag de politie een scooter rijden die slippende bewegingen maakte. De politie hield de besturuder staande voor een blaastest. De bestuurder, een 35-jarige inwoner uit Drachten, blies 640 ugl. De verdachte kreeg een rijverbod van 7 uren opgelegd.

Harlingen: mishandeling, aanhouding verdachte
Op zondagavond om 21.50 uur kreeg de politie een melding dat een persoon vernielingen had gepleegd bij het NS station bij de haven. Personeel van Noordned hield een verdachte in bedwang. De politie arriveerde en hield de verdachte aan. De politie wilde de verdachte boeien en vroeg hem zijn armen uit te strekken. De man voldeed hier echter niet aan, vervolgens bespoot de politie de man met pepperspray. Daarna is de verdachte naar het politiebureau overgebracht.

Leeuwarden: inbraak school
Op zondag om 23.45 uur kreeg de politie een melding dat er jongelui rondliepen achter een school aan de Rengerslaan. De politie zag twee jongens rondlopen bij containers, een van beide had een betonschaar bij zich. De politie heeft beide verdachten, een 16-jarige en een 17-jarige inwoner uit Leeuwarden, aangehouden.

Sneek: rijden onder invloed
Op maandag om 01.50 uur heeft de politie op de Zuidwesthoekweg een 20-jarige inwoner uit Sneek staande gehouden voor een blaastest. De man blies 490 ugl en kreeg daarmee een rijverbod van 5 uren opgelegd.

Blauwhuis: rijden onder invloed
Op maandag omstreeks 03.45 uur heeft de politie een 24-jarige snorfietser uit Folsgare op de Jacobidyk staande gehouden voor een blaastest. De man blies 570 ugl en kreeg daarmee een rijverbod van 6 uren opgelegd.

Bureau Communicatie, 058 - 880 8272