Ingezonden persbericht

Slachtoffers Nieuwjaarsbrand dupe van horecastrijd Veerman - gemeente Edam-Volendam

Op maandag 23 juni wordt om 17.00 uur op het stadskantoor van de gemeente Edam-Volendam een hoorzitting gehouden naar aanleiding van een bezwaarschrift van café-eigenaar Jan Veerman en zijn bedrijven. Veerman heeft bezwaar gemaakt tegen de intrekking van de drank- en horecavergunning voor het pand waarin de cafébrand heeft plaatsgevonden (Haven 154-156). In dat pand waren drie café's gevestigd, waaronder café Het Hemeltje. Veerman wil nu de andere twee café's (de Wir War Bar en De Blokhut) heropenen. En dat terwijl hij de getroffenen van de cafébrand meermalen uitdrukkelijk heeft beloofd dat niet te zullen doen. De eerste belofte van Veerman dateert al van 24 juni 2001, toen hij in een uitzending van de lokale Volendamse tv verklaarde dat hij het pand Haven 154-156 ter beschikking zou stellen aan de slachtoffers. Anderhalf jaar later stuurde Veerman een brief naar B&W van de gemeente Edam-Volendam, waarin hij toezegde dat hij "uit respect voor de gevoelens omtrent de plaats waar zich de ramp heeft voltrokken" het pand Haven 154-156 niet meer voor horecadoeleinden zou gebruiken.

Voor nabestaanden van overleden jongeren is het een onverdraaglijke gedachte dat op de plaats waar hun geliefden zijn gestorven straks weer zal worden feestgevierd. Deze mensen komen niet toe aan een verwerkings- en rouwproces, omdat Veerman telkens weer terugkomt op toezeggingen dat hij zijn café´s niet zal heropenen. Hetzelfde geldt voor heel veel overlevende slachtoffers en hun familieleden. Het feit dat Veerman geen rekening wil houden met deze gevoelens, is de belangrijkste oorzaak van het mislukken van de schikkingsonderhandelingen tussen Veerman en de belangenvereniging van de slachtoffers (BSNV).

Veerman komt terug op zijn beloftes omdat de raad van de gemeente Edam-Volendam hem geen toestemming wil geven voor verplaatsing van zijn café´s naar het naastgelegen pand, dat eveneens van hem is, of naar een andere locatie in Volendam. Hoewel een verplaatsing van de café´s de gevoelens van slachtoffers en nabestaanden zou ontzien, wil de gemeenteraad geen medewerking verlenen. Daarmee neemt de raad voor lief dat het alsnog tot heropening van het rampcafé zal komen als Veerman erin slaagt de intrekking van zijn drank- en horecavergunning langs juridische weg ongedaan te maken. De raad zou dan het nakijken hebben, terwijl de slachtoffers en nabestaanden aan het kortste eind trekken.

Aldus voeren Veerman en de gemeente Edam-Volendam een horecastrijd over de ruggen van de slachtoffers van de ramp; een ramp die volgens het rapport van de commissie Alders door beider nalatigheid kon ontstaan.

De BSNV ontzegt zowel Veerman als de gemeente het morele recht de slachtoffers van hun nalatigheid extra verdriet te doen. Zij roept hen dan ook op hun horecastrijd onmiddellijk te staken en een oplossing te zoeken die voorkomt dat zij de slachtoffers en nabestaanden opnieuw leed berokkenen.

Het bestuur van de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam