Ingezonden persbericht

Persbericht

Leven op Fries platteland is veilig en gezond

Leeuwarden 23 juni 2003- Het leven op het Friese platteland is veilig en gezond. Dit concluderen tien onderzoekers van evenzoveel Friese organisaties in een vandaag verschenen bundel 'Fokus op de leefbaarheid van het Friese platteland'. Hierin worden recente ontwikkelingen en de gevolgen daarvan op de leefbaarheid van het platteland beschreven. De bundel met deze titel wordt vandaag aangeboden aan Anita Andriesen, gedeputeerde van de provincie Fryslân.

De leefbaarheid van het platteland staat hoog op de politieke agenda. Maatschappelijke ontwikkelingen, zoals toename van de mobiliteit, stijging van de welvaart en de opkomst van ICT hebben het karakter van het leven op het platteland veranderd. In de bundel 'FOKUS op de leefbaarheid van het Friese platteland' worden de gevolgen van deze ontwikkelingen beschreven.

De onderzoekers concluderen dat via overheidsbeleid de achteruitgang van het voorzieningenniveau tegen te houden of zelfs te keren is. Goede openbaar vervoer voorzieningen en de aanwezigheid van een dorpshuis worden hierbij als voorbeelden aangehaald. Daar staat tegenover dat door de toegenomen automobiliteit plattelandsbewoners minder gebruik maken van voorzieningen in de dorpen, waardoor het aanbod onder druk staat. Hoewel het aantal voorzieningen terugloopt, hoeft dit echter geen afname van de leefbaarheid te betekenen, zolang deze voorzieningen elders goed bereikbaar zijn.

Het platteland is duidelijk veiliger dan de stad. Op het platteland is sprake van minder criminaliteit en een hogere sociale kwaliteit. Het veiligheidsgevoel van de plattelandsbewoners is groter dan bij stadsbewoners. Ook is de gezondheidssituatie op het platteland beter dan in de stad. Door verandering van leefgewoonten is er, ook op het platteland, sprake van een kentering en neemt het verschil met de stad af.

Qua werkloosheid is de situatie op het Friese platteland vergelijkbaar met de situatie in Nederland. De onderzoekers zien kansen voor stimulering van de werkgelegenheid door vestiging van nieuwe bedrijven in vrijkomende boerderijen. Door de schaalvergroting in de landbouwsector komen veel boerderijen leeg te staan. Het provinciale zonebeleid, waar bedrijfsvestiging met name in de economische kernzones wordt gestimuleerd, kan wellicht vertragend werken op de modernisering van de bedrijvigheid op het platteland. De belangrijkste economische pijler van het platteland ligt in de verdere ontwikkeling van recreatie en toerisme. Het platteland kan zich als 'tegenhanger van de stad' profileren in termen van gezondheid, sportiviteit, kleinschaligheid, persoonlijke aandacht, onthaasten en 'er even tussenuit'.

Veel maatschappelijke organisaties in Fryslân houden zich bezig met leefbaarheid op tal van terreinen. Medewerkers van een aantal van deze organisaties hebben hun krachten gebundeld in het Friese Onderzoeksnetwerk voor Kennisuitwisseling over de Friese Samenleving (FOKUS). Aan dit, voor Nederland, unieke netwerk van organisaties nemen deel: de provincie Fryslân, de Fryske Akademy, de Kamer van Koophandel Friesland, Partoer, Instituut Service Management van de CHN, NLTO, GGD Fryslân, gemeente Leeuwarden, politie Fryslân en het CWI.

In de bundel 'FOKUS op de leefbaarheid van het Friese platteland' brengen de deelnemende organisaties allerlei informatie en gegevens op het gebied van leefbaarheid van het platteland samen. De bundel is de eerste publicatie van FOKUS. De bundel is voor ¤ 12,50 te bestellen bij de Fryske Akademy, tel. 058-2131414.

Noot voor de pers:

De bundel 'FOKUS op de leefbaarheid van het Friese platteland' wordt maandag 23 juni om 17.00 uur aangeboden aan gedeputeerde Anita Andriesen op haar werkkamer in het provinciehuis. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn verzoeken wij u dit telefonisch door te geven aan Engbert Boneschansker van het aan de Fryske Akademy gelieerde onderzoeksbureau Coulon, telefoon: 058-2343029. Hier kunt u ook meer informatie opvragen over dit persbericht.