Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid


PERSBERICHT

WRR rapport 'Naar nieuwe wegen in Milieubeleid': Nederland kan nieuwe milieuproblemen niet aan

---

23-06-2003

Nederland kan nieuwe milieuproblemen niet aan

Het beleid van de Nederlandse overheid is niet afdoende voor de milieuproblemen die zich in de (nabije) toekomst zullen voordoen. Voor nog openstaande en nieuwe milieuproblemen, zoals de problematiek van de klimaatverandering en de afnemende biodiversiteit, kan niet worden uitgegaan van de bestaande, vertrouwde beleidsconcepten. Deze pasten wel bij de zintuiglijk waarneembare milieuproblemen, zoals stank, geluidshinder of verontreinigd zwemwater. Maar bij de nieuwe problemen doen de effecten zich niet hier en nu voor, en is er daardoor nog geen gevoel van maatschappelijke urgentie. Immers, niemand merkt er nu nog wat van. Kennis over wat er mis kan gaan moet worden gemobiliseerd, en die kennis moet breed maatschappelijk worden gedeeld en gedragen. Het beleid moet dit zien te bereiken, omdat anders de milieubelangen op langere termijn het steeds zullen afleggen tegen andere belangen. Dit is de kern van het rapport Nieuwe wegen in het milieubeleid dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (wrr) vandaag publiceert.

In het verleden is een aantal, vooral de zintuiglijk waarneembare, milieuproblemen beheersbaar gemaakt. Veel meer problemen zijn echter nog onopgelost. Bovendien bestaat de kans dat steeds nieuwe milieugevaren de kop zullen opsteken, bijvoorbeeld als bijeffect van nieuwe technologieën. Kenmerk van veel van deze problemen is dat de schade onherstelbaar is wanneer die zich voordoet. Dan kan de klimaatverandering niet meer ongedaan worden gemaakt of kunnen de uitgestorven soorten niet meer terugkomen. Het nationale milieubeleid staat dus meer dan voorheen voor de opgave om voor de fout uit te leren. Dit vraagt om doordacht overheidshandelen voordat de nadelige effecten zich daadwerkelijk, voor het grote publiek zichtbaar, manifesteren. Deze opgave stelt hoge eisen aan de maatschappelijke legitimatie van milieubeleid, terwijl het gevoel van maatschappelijke urgentie van milieuproblemen steeds verder afneemt. Deze kwetsbaarheid in het huidige en komende milieubeleid wordt nog onvoldoende onderkend.

Voor de vorming van nieuw milieubeleid zijn volgens de raad kennisontwikkeling, maatschappelijke inbedding van die kennis, en een goede schakeling tussen het nationale en internationale vooral Europese niveau van belang. Ten aanzien van het eerste punt dient de inbreng van wetenschappelijk hoogwaardige, onafhankelijke kennis over de nieuwe generatie milieuproblemen te worden vergroot. In de tweede plaats is een vertaling van die abstracte milieukennis naar de belevingswereld van de burgers noodzakelijk.

Europese dimensie

In de derde plaats is van groot belang dat de Nederlandse inbreng in het internationale besluitvormingsproces adequaat geschiedt. Daar schort het nog wel aan. Zo worden in Europa richtlijnen aanvaard zonder dat in Nederland een goed beeld bestaat van de consequenties die dat heeft. De nitraatrichtlijn is daarvan een pijnlijk voorbeeld: de mestproblematiek van de boeren is volstrekt niet overzien toen de richtlijn tot stand kwam. De scharnierfunctie tussen nationaal en internationaal beleid moet daarom worden versterkt.

Openbare aanbieding rapport

Het rapport zal tijdens een studiemiddag op 23 juni 2003 worden aangeboden aan drs. P.B.L.A van Geel, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, die bij die gelegenheid een eerste reactie zal geven.

Over de wrr

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid is een onafhankelijke denktank voor de Nederlandse regering. De raad geeft de regering gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen vanuit een langetermijnperspectief. Deze onderwerpen zijn sectoroverstijgenden hebben betrekking op maatschappelijke vraagstukken waarmee de regering in de toekomst te maken kan krijgen. De wrr-adviezen krijgen hun weerslag in openbare rapporten, die zowel een probleemstellend als adviserend karakter kunnen hebben. Meer informatie over de wrr is te vinden op internet: www.wrr.nl

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (2003) Naar nieuwe wegen in het milieubeleid, Rapporten aan de Regering nr. 67, Den Haag:

Sdu Uitgevers. isbn 90-12-099366.

Prijs 26,-.

Het rapport is ook beschikbaar op de website van de wrr: http://www.wrr.nl.

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij het bureau van de wrr:

drs. S.K. Bos-Maier telefoon: 070 356 4668

mr.dr. F.J.P.M. Hoefnagel telefoon: 070 356 4673

© WHY Service Group, for comments e-mail the Webmaster