Dienstenbond CNV

Sociaal plan voor boventallige werknemers Friesland Bank 23-06-2003

Een meerderheid van onze leden die werkzaam is bij de Friesland Bank heeft schriftelijk ingestemd met het behaalde resultaat voor het binnenkort af te sluiten sociaal plan. Tijdens de personeelsbijeenkomst hebben wij echter nog zaken genoteerd die we voor de definitieve opstelling van het plan met de directie wilden bespreken. De werkgever heeft die punten inmiddels toegelicht.

De viering van het 90 jaar bestaan van de bank is losgebarsten en het jubileum is zeker een heuglijk feit. Echter, voor een aantal van uw collegas betekent het ook op termijn afscheid nemen, omdat zij vanaf komende woensdag 18 juni te horen krijgen of zij intern geplaatst worden of dat zij definitief boventallig worden verklaard. Dat een grote meerderheid van de leden kon instemmen met het behaalde resultaat schept verplichtingen voor alle partijen. Want het opstellen van een plan is belangrijk, maar een correcte uitvoering bepaalt uiteindelijk of het de titel sociaal mag dragen. Daarom hebben wij als CNV Dienstenbond dan ook voor de ondertekening nog overleg gehad met de directie om de zaken die wij tijdens de personeelsbijeenkomst hadden genoteerd te bespreken. Tijdens dit overleg hebben we toelichting gekregen op welke wijze de directie denkt invulling te geven aan de gemaakte afspraken.

Ondernemingsraad
Afgesproken is dat uw werkgever met de ondernemingsraad afspraken zal maken omtrent de rol en de positie van de medezeggenschap die zij overeenkomstig het Sociaal Plan kan en wil hebben.

Informatiemap
Medewerkers die boventallig worden, zullen tijdens het aanzeggesprek een map van circa 120 paginas krijgen uitgereikt waarin exact omschreven staat wat partijen wel en niet van elkaar mogen verwachten. De map zal gedurende het begeleidingstraject door uw werkgever aangevuld worden met de meest recente informatie. Hiermee komt uw werkgever tegemoet aan onze wens om de medewerkers zoveel mogelijk te voorzien van informatie omtrent de afgesproken regeling. De map is dus bedoeld als naslagwerk en als een leidraad voor medewerkers.

Moment van feitelijk ontslag
Tijdens het overleg zullen de boventallige werknemers ook worden voorgelicht omtrent het moment waarop feitelijk ontslag voor hen zal worden aangevraagd via de kantonrechter. Ons inziens is het belangrijk om voorafgaand aan de feitelijke bemiddelingstermijn, de termijn waarop feitelijk ontslag wordt aangevraagd, aan de betreffende boventallige medewerker uit te leggen. Gezien de opzegtermijnen ontkomt uw werkgever er niet aan om tijdens de bemiddelingstermijn het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan te vragen. Het is beter om nu al hierover geïnformeerd te worden dan dat tijdens het bemiddelingstraject de boventallige medewerker het verzoekschrift onder ogen krijgt. We kunnen ons namelijk voorstellen dat indien de boventallige medewerkers niet vooraf weten dat er tijdens de bemiddelingsperiode op moment x ontslag zal worden aangevraagd, zij vanaf moment x nauwelijks gemotiveerd de rest van de bemiddelingsduur zullen 'uitdienen'.
De boventallige medewerker zal ook uitgelegd krijgen op welke wijze hij al dan niet inhoudelijk verweer kan voeren tegen het dan aangevraagde ontslag.

Vaststelling boventalligheid
Tevens hebben we uw werkgever gevraagd ons een lijst te geven op basis waarvan wij inzicht kunnen krijgen omtrent de wijze waarop de vaststelling van boventalligheid heeft plaatsgevonden. Overigens merken we op dat privacy gevoelige elementen niet op de lijst van boventallig verklaarde medewerkers zullen worden vermeld. Tenslotte de opmerking dat individuele boventallig verklaarde medewerkers, overeenkomstig de hierover gemaakte afspraak in het Sociaal Plan, binnen twee weken bezwaar kunnen aantekenen tegen zijn of haar boventalligheidsverklaring, indien de persoon in kwestie van mening is dat selectieregels niet goed zijn toegepast.

Outplacement
Indien de medewerker uiteindelijk toch boventallig wordt verklaard, mag hij kiezen uit een viertal outplacementbureaus (Randstad, Adecco, de Rijk outplacement en Syntens) die ervoor dienen te zorgen dat de boventallige werknemer naar een nieuwe werkkring wordt bemiddeld. Als vakorganisatie hebben we daarnaast de afspraak kunnen maken dat medewerkers een bemiddelingsbureau naar eigen keuze mogen kiezen, mits deze binnen de financiële kaders valt. Als lid van de CNV Dienstenbond wijzen wij u erop dat u ook gebruik kunt maken van ons eigen loopbaanadviescentrum KANS. U kunt de medewerkers van KANS bereiken op telefoonnummer (023)5629377 voor informatiemateriaal of voor het maken van een vrijblijvende afspraak op het regiokantoor te Drachten. Een intakegesprek voor leden is gratis.

Nut van lidmaatschap
Nog even dit. Juist in deze moeilijke tijd is het nuttig om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!

Vragen?
Mocht u nu of tijdens het traject nog vragen of opmerkingen hebben over het sociaal plan of heeft u andere arbeidsgerelateerde vragen dan kunt u terecht bij uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is bereikbaar per telefoon op (0512)583440 of per email: g.seffinga@cnvdibo.nl.