De Unie


Tandtechniek: Adempauze in de onderhandelingen!!!

23 juni 2003 - 18 juni jl. hebben de vakbonden opnieuw met de werkgevers in de Tandtechniek gesproken over de nieuwe CAO. Op de agenda stonden de problemen rond de pensioenen, de loonsverhoging en de premiespaarregeling. Aan het eind van de dag zijn wij tot de conclusie gekomen dat de werkgevers star vasthouden aan hun standpunten en dat er geen enkele beweging in het overleg zit. Daarom is besloten pas in september opnieuw in gesprek te treden en in de tussentijd op zoek te gaan naar oplossingen.

Wat zijn nu de problemen die op tafel liggen:

Pensioenen
Het pensioenfonds heeft een plan van aanpak opgesteld om de dekkingsgraad van het fonds op orde te krijgen. Hierbij staan op dit moment 2 maatregelen centraal:
verhoging van de premie
het niet indexeren van de pensioenen voor de mensen die nu werkzaam zijn in de Tandtechniek en het voor de helft indexeren van de pensioenen voor de mensen die al met pensioen zijn.

De werkgevers eisen van de vakbonden dat de werknemers ook gaan meebetalen aan het ouderdomspensioen. Op dit moment betalen de mensen alleen mee aan het prepensioen. Er wordt echter voorbij gegaan aan het feit dat door het niet indexeren van de pensioenen voor de actieve deelnemers, de werknemers al een grote bijdrage leveren aan de oplossing van het pensioenprobleem.

De vakbonden willen op zoek gaan naar andere oplossingen. Het voor langere termijn niet indexeren van de pensioenen zou voor de medewerkers namelijk betekenen dat zij uiteindelijk een veel lager pensioen zullen ontvangen. Ander oplossingen zijn bijvoorbeeld het verhogen van de prepensioenleeftijd of het invoeren van premie voor mensen die nieuw in de branche komen. Dit moet volgens ons echter op een zorgvuldige manier bekeken worden. Daarnaast zal dit ook in het bestuur van het pensioenfonds besproken moeten worden. De werkgevers willen hierover echter niet praten, zolang de werknemers niet meebetalen aan het ouderdomspensioen.

Loonbod
Wanneer de vakbonden wel akkoord zouden gaan met hun voorstel rond de premie ouderdomspensioen, zouden de werkgevers bereid zijn de lonen met 1,5% te verhogen. Dit vinden de bonden een belachelijk loonbod. Door de verhoging van de pensioenpremies, betekent dit namelijk concreet dat u 0,5% aan loonsverhoging over houdt. U betaald dit jaar namelijk al 0,5% meer aan prepensioen en zou ook nog 0,5% aan ouderdomspensioen moeten gaan betalen.

De werkgevers geven als argument dat het slecht gaat in de tandtechniek. Enerzijds zou dit komen door de slechte economische situatie, anderzijds door de opkomende concurrentie van de lage lonenlanden. De vakbonden krijgen echter andere geluiden te horen. In de afgelopen jaren is het aantal bedrijven in de Tandtechniek alleen maar gestegen en ook het aantal werknemers is gestegen. Daarnaast klagen mensen voortdurend over stijgende werkdruk. Hoe kan dat, wanneer de omzet zou dalen en er minder werk zou zijn?

De werkgevers zijn met hun loonbod niet geloofwaardig en voor de vakbonden is dit onacceptabel.

Premiespaarregeling
In de CAO staat dat iedere werknemer het recht heeft om deel te nemen aan een premiespaarregeling. De overheid heeft het fiscale voordeel van een dergelijke regeling afgeschaft. De werkgevers beweren dat hiermee de hele regeling is afgeschaft. Dat is niet correct. De regeling bestaat nog steeds. De vakbonden willen de regeling voortzetten of eventueel dit geld op een andere manier benutten. De werkgevers steken echter dit geld nu in hun eigen zak. De vakbonden roepen daarom de leden op om te melden wanneer hun werkgever is gestopt met de premiespaarregeling. Wij zullen die werkgevers dan op hun verplichtingen aanspreken.

Adempauze
Over de andere voorstellen van de vakbonden is niet meer gesproken. Deze hadden de werkgevers al afgewezen en zijn door de genoemde problemen ook niet meer op tafel gekomen. De standpunten van de werkgevers staan mijlenver van de voorstellen van de vakbonden af en zijn volgens ons ook niet realistisch. Een adempauze is daarom nodig om ruimte te creëren in de onderhandelingen. Deze ruimte is enerzijds nodig voor het vinden van oplossingen voor het pensioenprobleem en anderzijds nodig om de werkgevers de kans te geven eens goed over hun standpunten na te denken.

Uw mening!
Ondertussen horen wij graag weten wat u van de hele gang van zaken vindt. Gaat het echt zo slecht in de branche? Is het loonbod voldoende? Heeft uw werkgever het premiespaarloon afgeschaft? U kunt dit via e-mail, telefoon, fax of brief bij ons kwijt. Wij staan met uw mening namelijk sterker in de onderhandelingen.

Jos van Drogen
Bestuurder Tandtechniek


* Intropagina Tandtechniek

maandag, 23 juni 2003