De Unie


Fortis ASR: Verlies 750 arbeidsplaatsen

23 juni 2003 - Fortis wil in korte tijd 750 arbeidsplaatsen laten verdwijnen. De Unie is geschokt door het tempo waarin dit plaats moet vinden. Wij vrezen bovendien voor een onverantwoord kwaliteitsverlies.

Het spreekt voor zich dat de verschillende fusies van de rechtsvoorgangers van Fortis ASR zou moeten leiden tot efficiënter werken. Wij hebben ons zelfs wel eens afgevraagd wanneer dit gemerkt zou worden, aangezien het lang relatief stil is gebleven. Nu wil Fortis ASR in 2,5 jaar 14% van het personeel naar huis sturen. Een ingreep waar het huidige natuurlijk verloop niet voldoende voor is.

Sociaal Plan
Het Sociaal Plan Fortis Nederland loopt op 1 januari 2004 af. Fortis ASR heeft aangegeven een nieuw Sociaal Plan zonder de bank af te willen sluiten. Voor De Unie is dit alleen bespreekbaar als de voordelen van één interne arbeidsmarkt wel benut worden: bij vacatures is een medewerker van de verzekeraar een interne kandidaat bij de bank en andersom.

In het nieuwe Sociaal Plan wil ASR de boventallige medewerker vanaf het begin verplichten extern te solliciteren. De huidige arbeidsmarkt bij Fortis biedt immers weinig kans op interne plaatsing.

Voor De Unie is uitgangspunt in een nieuw Sociaal Plan dat de kans op het vinden van passend werk centraal moet staan. Bovendien moet goed rekening gehouden worden met de kansen van de medewerker op de arbeidsmarkt. De faciliteiten voor de zwakkere op de arbeidsmarkt moet centraal staan.

De besprekingen over het Sociaal Plan vinden in de komende maanden plaats. Wij houden u op de hoogte van het verloop hiervan.

Met vriendelijke groet,

Gerwin van der Lei
Bestuurder


* Intropagina Fortis ASR

maandag, 23 juni 2003