Gemeente Amersfoort

Campagne Aansprekende afspraken

datum: 19 juni 2003

Met de campagne 'Aansprekende afspraken' wil de gemeente de leefbaarheid in Amersfoortse wijken vergroten. De campagne houdt in dat onder begeleiding van een gespreksleider, bewoners met elkaar praten over mogelijke oplossingen voor problemen in eigen straat of buurt. Er zijn inmiddels 3 'buurtgesprekken' geweest. De Celzusterstraat discussieerde over op straat hangende jongeren, de Ariaweg over verloedering en eenzaamheid en de Weberstraat over jongerenoverlast. Uiteraard zijn niet alle problemen in een gesprek op te lossen. Wel zijn met de gesprekken stappen in de goede richting gezet. Resultaten van de bijeenkomsten zijn o.a.: meer verbondenheid met de buurt, afspraken met jongeren over hard brommer rijden en pesten van bewoners, een leefregelproject, het gezamenlijk schoonhouden van de flat en het actief verwelkomen van nieuwe bewoners. Er staan een aantal gesprekken gepland, maar er is nog ruimte voor meer groepen. Bewoners die een probleem in hun buurt willen aanpakken en daarbij ondersteuning kunnen gebruiken, kunnen contact opnemen met campagneleider Joost Gruijters, telefoon: 033 - 469 42 49.

De campagne 'aansprekende afspraken' ging in maart 2003 van start. De afgelopen maanden zijn besteed aan de voorbereidingen. De campagneleider wierf een aantal professionele (vrijwillige) gespreksleiders en sprak met een aantal sleutelfiguren uit de wijken; het opbouwwerk, de meldpunten en de wijkbeheerteams. Zij weten wat er leeft en speelt in de wijk en hebben hun netwerken in de wijk. Uit die gesprekken is een lijst samengesteld van mogelijke straten, flats, verenigingen en buurten die een gesprek met elkaar willen om het wonen in de eigen buurt te veraangenamen. De ervaren gespreksleiders leiden het gesprek om tot goede en concrete afspraken te komen. De campagne wordt eind 2003 afgesloten. In december worden de resultaten geëvalueerd.

Op verschillende plekken in Amersfoort ondervinden bewoners veel overlast waardoor de leefbaarheid in het gedrang komt. Het tijdperk van 'laat maar waaien' is voorbij. Steeds meer aanbieden van diensten zoals extra vegers, vuilophalers, verkeersdrempels, antiparkeerpaaltjes of het (meer) uitdelen van boetes is volgens de gemeente niet alleen de oplossing. Preventie heeft daarom een belangrijke rol bij het gemeentelijk beleid. De campagne 'aansprekende afspraken' is daar een invulling van. Bewoners worden uitgedaagd mee te denken en mee te werken aan oplossingen.