HBAG groenten en fruit


CAO GROOTHANDEL AGF PER 1 JULI 2003

Salarisverhoging per 1 juli 2003
De verhoging van de CAO-salarisschalen A t/m G en de werkelijk betaalde salarissen per 1 juli 2003 bedraagt 1,5%. De bovenschaligen, dat zijn de werknemers met een jaarsalaris boven de 40.000 euro, die niet in één van de functiegroepen zijn ingedeeld, hebben recht op een halve CAO-verhoging dus 0,75%.

De nieuwe CAO-salarisschalen per 1 juli 2003 (per week, per 4 weken en per maand) zijn vermeld in het CAO-boekje, waarvan inmiddels 8.000 exemplaren aan werkgevers en werknemers zijn verzonden.

Werknemersbijdrage premie BPF-AVH
Per 1 juli 2003 zal de werkgever voor het eerst een werknemersbijdrage in de premie van het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzienings- handel (BPF-AVH) inhouden. De werknemersbijdrage bedraagt 1/3 van de BPF-premie. Voor werknemers met een normale diensttijd per week bedraagt de BPF-premie in 2003 18,20 euro per week. Hiervan wordt derhalve 6,06 euro per week of 26,29 euro per maand in mindering gebracht op het bruto salaris, voordat de overige inhoudingen voor belastingen en sociale verzekeringen worden berekend.

Functiegroepindeling
Het aantal functiegroepen is per 1 januari 2003 uitgebreid van vier naar zeven. De werknemer dient uiterlijk op 1 juli a.s. in één van deze functiegroepen A t/m G en de bijbehorende salarisschalen te zijn ingedeeld.
De nieuwe functiegroepen en functieomschrijvingen zijn gebaseerd op het functiewaarderingssysteem volgens de ORBA®methode. Alle bedrijven die onder de CAO vallen beschikken over het Handboek Functiewaardering Groothandel AGF. De werknemers hebben de brochure met een korte samenvatting ontvangen.
Tussen half januari en eind maart zijn in samenwerking met de AWVN door het AGF-Groothandelsfonds vijf voorlichtingsbijeenkomsten van een volle dag georganiseerd over het ORBA®functiewaarderingssysteem. Ongeveer 250 bedrijven uit de sector hebben deze trainingen bijgewoond.

Weinig problemen met indeling
Frugi Venta en de NAO hebben de indruk, dat de meeste werkgevers weinig problemen hebben ondervonden bij de indeling van hun werknemers in de nieuwe functiegroepen. De 37 referentiefuncties in het ORBA®handboek bieden in negen van de tien gevallen voldoende houvast om de functies in het eigen bedrijf in te delen. Evenals voorheen zijn de zwaardere functies zoals senior-inkoper/-verkoper,
(hoofd-)administrateur, bedrijfsleider, hoofd-logistiek e.d. niet in de huidige functiegroepen ondergebracht.
Voor een werknemer die niet onder de functiegroepen A t/m G valt, is de CAO wel van toepassing met uitzondering (uiteraard) van de salarisschalen en de bepalingen omtrent de normale diensttijd, de overurenregeling, de overwerkbeloning en de werkvenstertoeslagen.

Veel vragen over overgangsregime salaristoekenning Hoewel de indeling weinig problemen gaf, zijn er wel veel vragen gesteld over de inschaling van de werknemer in zijn salarisschaal in het nieuwe salarisgebouw. Als het 'oude' salaris belangrijk hoger is dan het nieuwe schaalsalaris is een overgangsregime van toepassing, dat is opgenomen in het CAO-boekje (pag. 40).

De nieuwe CAO-salarisschalen zijn absoluut marktconform in vergelijking met soortgelijke functies met dezelfde ORBA®scores in andere bedrijfstakken. Kennelijk worden er in onze sector in de praktijk met name in de Randstad en de regio Venlo dermate goede salarissen (voor de normale diensttijd van 38 uur) betaald, dat er regelmatig met persoonlijke toeslagen moet worden gewerkt. Een persoonlijke toeslag is aan de orde als de werknemer thans meer verdient dan het maximum in zijn nieuwe CAO-schaal. Volgens de CAO-afspraken mag de persoonlijke toeslag na 1 januari 2004
-afhankelijk van de leeftijd en het aantal dienstjaren van de werknemer- nominaal worden bevroren of zelfs in drie of zeven jaren worden afgebouwd tot nul. De werkgever kan op enig moment op grond van functioneringsgesprekken besluiten om de persoonlijke toeslag om te zetten in een waarderingstoeslag. Het onderscheid tussen de persoonlijke toeslag en de waarderingstoeslag is van belang bij de overurenbeloning. De persoonlijke toeslag wordt (in tegenstelling tot de waarderingstoeslag) niet meegenomen bij de berekening van het overuurtarief (art. 15), de werkvenstertoeslag (art. 16) en de feestdagentoeslag (art. 18).

Geen terugwerkende kracht
Indien de zittende werknemer tot het moment van de nieuwe functie-indeling minder verdiende dan het nieuwe beginsalaris voor 23-jarigen in zijn functieschaal of, in geval van jeugdigen, minder dan het leeftijdsalaris in zijn schaal, wordt het salaris in één keer verhoogd tot het niveau van de CAO. Terugwerkende kracht is hierbij uitgesloten.

Vragen
Voor vragen over de toepassing van de CAO Groothandel AGF en het functiewaarderingssysteem kan de groenten- en fruithandel terecht bij haar brancheorganisatie: Frugi Venta, tel. (070) 33 55 010, e-mail: info@frugiventa.nl.
De aardappelhandel kan terecht bij de NAO, tel. (070) 35 89 331, e-mail: nao@nao.nl

Het CAO-boekje en het Handboek Functiewaardering kunnen worden aangevraagd bij het AGF-Groothandelfonds, tel. (070) 33 55 010, e-mail: info@frugiventa.nl

23.06.03