Gemeente Weert

19-06-2003

Koninklijke onderscheiding

De burgemeester van Weert, de heer C.J.J.S. Majoor, heeft op vrijdag 20 juni een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer L.H.M. Keersmaekers. Dat gebeurde tijdens de vrijwilligersavond van het Rode Kruis in het Rode Kruis gebouw aan de Boerhaavestraat in Weert. De heer Keersmaekers kreeg de onderscheiding behorende bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.

De heer L.H.M. (Wiet) Keersmaekers is geboren op 5 oktober 1938 in Weert en woont aan de St. Jozefslaan 182 in zijn geboorteplaats.

De heer Keersmaekers is op 2 september 2003 40 jaar actief als vrijwilliger binnen het Nederlandse Rode Kruis (NRK). Hij heeft zich in deze periode op een groot aantal vlakken ingezet voor deze organisatie.

In 1963 is hij gestart als EHBO-er en nam daarna een groot aantal jaren deel aan provinciale en landelijke EHBO-wedstrijden. Vanaf dat moment was hij ook actief bij het jaarlijks ziekentriduüm. Het NRK/Weert assisteerde tot 1976 bij de uitvoering van het door het Ziekenapostolaat georganiseerde ziekentriduüm. De heer Keersmaekers verrichtte hierbij allerlei hand- en spandiensten zoals rolstoelvervoer, opmaken bedden, sjouwen met matrassen en het verzorgen van patiënten.

Ook vanaf het begin van zijn lidmaatschap deed hij als colonnelid mee aan de rampenhulpverlening, waarbij met name de logistieke zaken voor zijn rekening kwamen.
Van 1975 tot 1990 was hij plaatsvervangend groepscommandant. In 1986 volgde hij de Kaderstaf-opleiding in Rampenhulpverlening. Hij gaf de andere NRK vrijwilligers les m.b.t. de organisatie binnen het Rode Kruis.
Vanuit zijn logistieke verantwoordelijkheid binnen NRK/Weert was hij in de periode 1972 tot 1999 vaste helper bij de bloedafname-avonden van Stichting Rode Kruisbloedbank.
In de jaren 1986 en 1987 was hij tevens actief als docent elementaire reanimatie.
In de periode 1969 tot 1989 heeft de heer Keersmaekers als Rode Kruis-helper deelgenomen aan de Fakkelestafette. De heer Keersmakers was als collectant voor het Rode Kruis actief van 1965 tot 1994.
Van 1989 tot en met 1998 is hij, als afgevaardigde van de colonne, bestuurslid geweest bij de afdeling NRK/Weert.
Voor de activiteitencommissie heeft de heer Keersmaekers zich eveneens langdurig ingezet.
Van 1972 tot 1992 stonden in de Weerter binnenstad op een drietal punten lectuurhuisjes opgesteld. Inwoners konden hierin tijdschriften en boeken deponeren. Het Rode Kruis kon hiermee bejaarden en langdurig zieken voorzien van lectuur. De heer Keersmakers heeft gedurende deze periode gezorgd voor het leegmaken van de huisjes en doorsturen van de inhoud naar het landelijk bureau in Den Haag (het ging vaak om 3000 kg per maand).
De heer Keersmaekers was tevens actief bij de organisatie van evenementen en presentatie van NRK/Weert. Zo bemande hij de Rode Kruis stand op de plaatselijke beurzen zoals ´Weert Promotion´ en ´Weert Nu´. In onder andere 1980, 1988, 1995 en 1996 organiseerde het NRK/Weert open dagen. Hij speelde dan een rol in de opzet en uitvoering hiervan.
Van 1995 tot 1998 was hij lid van de Public Relations-groep. Begin jaren tachtig organiseerde NRK/Weert tevens gebruikte goederenmarkten, ook hieraan nam hij actief deel. Bij het 125-jarig bestaan van NRK/Weert, in 1992, werd een grote manifestatie georganiseerd in de hal van het Stadhuis van Weert. Ook hier was de heer Keersmaekers betrokken bij demonstraties en het toezicht houden op de gang van zaken.
Verder bezocht hij in de jaren 1975 tot 1999 op ontelbare avonden allerlei verenigingen, om uitleg te geven over de werkzaamheden/activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis. Op dit moment houdt de heer Keersemaekers zich binnen NRK/Weert nog bezig met het toezicht tijdens het wekelijkse zwemmen van gehandicapten, dat georganiseerd wordt door DSO (Door sport ontspanning). Dit doet hij al vanaf 1970. Ook is hij nog steeds actief als vrijwilliger bij weektochten op het Rode Kruisschip ´Henri Dunant´ en uitstapjes van een week naar NRK vakantiehuizen. Hij ontving op 25 juni 1993 de Medaille van verdienste in zilver van het Landelijk Bureau van het Nederlands Rode Kruis.