Ingezonden persbericht


Persinformatie

Voedingscentrum start Maak je niet dik! zomeractie

Gevarenteams checken gewicht gasten Parkpop

23 juni 2003

Van de mensen met een gezond gewicht denkt slechts 10% dat het moeilijk is om op gewicht te blijven. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Voedingscentrum. Dat staat in schril contrast met de harde cijfers dat in Nederland bijna de helft van mannen te zwaar is en bijna veertig procent van de vrouwen. Het gevaar van overgewicht schuilt in de kilo die er elk jaar ongemerkt bij komt. Om de Nederlandse bevolking bewust van te maken van dit sluipende effect start het Voedingscentrum 29 juni met de Maak je niet dik! zomeractie.

Tijdens deze Maak je niet dik! zomeractie zal het Voedingscentrum op grote schaal taillemeters verspreiden op snackaantrekkelijke plaatsen. Met de taillemeter kun je eenvoudig controleren of je een gezond gewicht hebt. De aftrap van deze zomeractie vindt plaats op Parkpop in Den Haag (29 juni). Duidelijk herkenbare gevarenteams zullen die dag de taillemeters uitdelen en het publiek uitnodigen hun tailleomtrek te meten. Gedurende de zomerperiode zullen deze gevarenteams onder andere actief zijn langs de Nederlandse stranden, om het Nederlandse publiek te wijzen op het gevaar van een kilo per jaar .

Bewustwording
De grootschalige campagne 'Maak je niet dik! van het Voedingscentrum is gericht op het behouden van een gezond gewicht door een goed eetpatroon én meer bewegen. Het gaat niet om afvallen, maar om overgewicht te voorkomen.

De eerste jaren van de campagne zijn gericht op het bewust worden van het belang van het behouden van een gezond gewicht. Centraal in het eerste jaar staan dan ook praktische hulpmiddelen waarmee mensen zelf kunnen checken of ze een gezond gewicht hebben: een interactieve BMI(Body Mass Index)-module op www.voedingscentrum.nl, brochures met BMI-meter en taillemeters.

Taillemeters
Er is een duidelijk verband tussen de tailleomvang en het risico op het ontstaan van ziekten. Daarom is de meting van de tailleomtrek een goede methode om na te gaan of de kans op gezondheidsproblemen verhoogd is. Met de taillemeters kan daarom snel en eenvoudig bepaald worden of je een gezond gewicht hebt. Dit staat los van je lichaamslengte. Alleen bij mensen onder de twintig (nog in de groei) en boven de zestig jaar (veranderende lichaamssamenstelling) is de tailleomvang minder geschikt.

De campagne Maak je niet dik! , die loopt tot en met 2006, wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), ZonMW, Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit, Nederlandse Hartstichting, Nederlandse Kankerbestrijding en Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde voeding en voedselveiligheid.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/