UWV



Eerste publicatie instroomcijfers WAO per werkgever

UWV publiceert vandaag voor de eerste maal de percentages WAO-instroom van individuele werkgevers. Het gaat om de instroomcijfers over 2002 van alle werkgevers die in 2001 gemiddeld 250 of meer werknemers hadden. De publicatie vindt plaats in het kader van de Wet instroomcijfers WAO, die eind 2002 is aangenomen. De wet beoogt door middel van de publicatie van de instroomcijfers werkgevers bewust te maken van hun eigen aandeel in de totale WAO-instroom en hen zo te stimuleren tot het nemen van maatregelen die de instroom in de WAO kunnen beperken en reïntegratie van werknemers bevorderen.

De instroomcijfers over 2002 omvatten de gegevens van bijna 3600 werkgevers die in 2001 gemiddeld 250 of meer werknemers in dienst hadden. De reden om de instroomcijfers op het aantal werknemers in het voorgaande jaar te baseren, is dat de instroom in 2002 voortkomt uit ziekmeldingen in 2001.
UWV publiceert de WAO-instroom uitgedrukt in het percentage van het gemiddeld aantal werknemers. De 3600 werkgevers zijn onderverdeeld in 68 sectoren, van elke sector is ook het totaalpercentage WAO-instroom gegeven.
Deze 3600 grotere werkgevers vormen minder dan 1 % van het aantal werkgevers in Nederland (385.000), maar hebben wel ruim de helft van het totale aantal werknemers in dienst. De WAO-instroom bij deze 3600 werkgevers was vorig jaar 42.231.

Bij het vaststellen van het instroompercentage is alleen gekeken naar het gemiddelde aantal werknemers. Er is dus geen rekening gehouden met het aantal werknemers dat een bovengemiddeld risico heeft om in de WAO terecht te komen. Dit is wel een factor die de WAO-instroom beïnvloedt, zoals dat ook geldt voor het WAO-beleid van werkgevers en bijvoorbeeld de aard van de werkzaamheden binnen een sector of organisatie.

Op basis van de instroomcijfers kunnen werkgevers nu hun eigen instroomcijfers vergelijken met die van de sector als geheel en met die van andere grote werkgevers in hun sector. Doel is de bedrijven te stimuleren een actief WAO-beleid te voeren en daarmee de instroom in de WAO zoveel mogelijk te beperken. In het kader van de Wet verbetering Poortwachter ondersteunt UWV de werkgevers daarbij zoveel mogelijk door informatie en advies te geven.

Ontwikkeling totale WAO-instroom
In totaal waren er vorig jaar 92.387 mensen die in de WAO terechtkwamen. Dit komt neer op 1,3% van het totale aantal werknemers in Nederland in dat jaar. Hoewel het aantal werknemers in Nederland het afgelopen jaar is gestegen, is het aantal mensen dat in de WAO terechtkwam juist gedaald. Het landelijke instroompercentage (het instroomrisico) is dus ook gedaald: van 1,5% in 2001 naar 1,3% in 2002.
Omdat de instroom nog steeds groter is dan de uitstroom is het totale aantal mensen met een WAO-uitkering in 2002 wel gestegen. Het verschil tussen instroom en uitstroom is in 2002 wel kleiner geworden ten opzichte van 2001. Tegenover de instroom van 92.387 mensen stond in 2002 een uitstroom van 82.468. In het eerste kwartaal van 2003 is de uitstroom iets groter dan de instroom: het totale aantal mensen met een WAO-uitkering groeit op dit moment dus niet meer.

Noot voor de redactie,