GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 23 juni 2003 11:46 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Preventief fouilleren moet terug gedraaid

(23 juni 2003)

Kamervraag
Vragen van het lid Vos aan de Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties inzake het gebrek aan rechtsbescherming bij preventief fouilleren


1. Kent u de uitspraak van de Alkmaarse Voorzieningenrechter inzake het preventief fouilleren in Den Helder?


2. Wat is uw reactie op het oordeel van de voorzieningenrechter dat de wetgever bij de invoering van de wetgeving inzake preventief fouilleren, met name artikel 151b van de Gemeentewet, slecht werk heeft geleverd?


3. Deelt u de conclusie dat, ondanks de uitdrukkelijke bedoeling van de wetgever, hierdoor rechtsbescherming voor de burger tegen de beslissing van de burgemeester om gebieden voor preventief fouilleren aan te wijzen, illusoir is geworden?


4. Is het gevolg van deze uitspraak dat burgemeesters carte blanche hebben om naar believen deze (veiligheidsrisico)gebieden in hun gemeenten aan te wijzen?


5. Bent u bereid de burgemeesters danwel de officieren van Justitie in Nederland te verzoeken de aanwijzing van veiligheidsrisicogebieden respectievelijk de lasten tot fouilleren in deze gebieden op te schorten totdat de (bestuursrechtelijke) rechtsbescherming voor burgers deugdelijk is geregeld? Zo nee, op welke wijze kunt u de burgers in Nederland garanderen dat er geen ongerechtvaardigde inbreuk op hun recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (artikel 8 EVRM) zal worden gemaakt?


6. Bent u bereid om de wetgeving inzake preventief fouilleren zo spoedig mogelijk in te trekken danwel te repareren?



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -