Gemeente Rotterdam
Nr. 113

23 juni 2003


COS-rapport maatschappelijke rol moskeeën


Moskeeën willen actief meewerken aan integratie


Twintig van de dertig Rotterdamse moskeeën willen een actieve bijdrage leveren aan de integratie van moslimjongeren in de Nederlandse samenleving. Vooral Turkse, Pakistaanse, Bosnische en Somalische moskee-organisaties zijn actief op dit terrein.
Vier van de vijf Marokkaanse moskeeën zijn van mening dat ze zich dienen te beperken tot religieuze zaken.
Dit blijkt uit het onderzoek van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) dat in 2002 is verricht in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het is het eerste onderzoek naar de maatschappelijke rol van moskeeën in Nederland.


Bij de presentatie van het rapport riep wethouder Sjaak van der Tak (sociale integratie) alle Rotterdamse moskeeën op een bijdrage te leveren aan integratie. "Alle moskeeën kunnen helpen bij de integratie van moslimjongeren, die problemen hebben met het verschil in de waarden en normen thuis en in de Rotterdamse samenleving", aldus Van der Tak.


Het onderzoek wijst uit dat alle moskee-organisaties vinden dat hun achterban moet integreren met behoud van de eigen moslimidentiteit. De maatschappelijk actieve moskeeën organiseren activiteiten die gericht zijn op integratie. Ze investeren in de relatie met de buurt en de deelgemeente.
De maatschappelijk actieve moskeeën brengen hun activiteiten vaak onder in een aparte stichting voor sociaal-cultureel werk. Moskeeën met een relatief jong bestuur zijn vaker maatschappelijk actief. Ze hebben een jonge imam en trekken meer jongeren aan.


De moskeebesturen interpreteren de islam in toenemende mate binnen de westerse context, aldus het COS-rapport. Ze willen samenwerken met andere instellingen en de deelgemeente om actuele maatschappelijke problemen aan te pakken.
Het COS-rapport beveelt welzijnsinstellingen, jeugdhulpverlening en ouderenzorg de moskeeën actief te benaderen om de samenwerking te verbeteren.


noot voor de redactie/