Ingezonden persbericht

Stichting Vissenbescherming, Postbus 26, 2100 AA Heemstede, www.vissenbescherming.nl


PERSBERICHT juni 2003


VISSENBESCHERMING WIL EINDE MAKEN AAN HET VISSEN DOOR KINDEREN


In het hele land worden er viswedstrijden gehouden voor volwassenen en kinderen,.De kinderen worden vaak geworven door de scholen. Er zijn zelfs kleuters die aan het vissen gezet worden, zelfs aan het wedstrijdvissen. Deze kleuters, die nog in Sinterklaas en Zwarte Piet geloven wordt voorgehouden dat vissen niets voelen, dat het leuk is om te vissen en dat ze daarmee prijzen kunnen winnen. Zij kunnen nooit beoordelen wat ze eigenlijk aan het doen zijn. Het is barbaars dat men kleine kinderen dieren laat verwonden. Het is erg genoeg dat volwassenen het doen.
Basisscholen helpen mee aan het propageren van het hengelen. Er zijn scholen die de inschrijfformulieren voor de wedstrijden uitdelen aan de kinderen.
De Vissenbescherming is er tegen dat scholen, die de kinderen moeten leren om goed met de mensen, de dieren en de natuur om te gaan, juist het benadelen, het verwonden van dieren bevorderen.
De kinderen worden geworven door ze gratis gebruik van hengels aan te bieden, gratis voer en aas, gratis snoep en frisdrank en een aai over de bol: "wat ben jij toch geweldig, dat jij een vis gevangen hebt".
Kinderen wordt geleerd, dat men voor zijn plezier vissen mag verwonden, dat je flink bent als je maar veel vissen vangt, of veel meters vis, of veel kilo's vis. Een vis wordt niet als individu gezien.
Reeds in 1986 is bewezen door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Utrecht dat vissen dieren zijn met gevoel en bewustzijn, dat zij kunnen lijden door pijn, angst en stress. Onlangs is door Schotse wetenschappers bewezen dat vissen pijnreceptoren hebben bij de bek en elders in de kop. De hengelaars gaan daar helemaal aan voorbij. Zij willen niet alleen zelf vissen, maar ook voor jonge aanwas zorgen, door al heel vroeg de kinderen er in te betrekken.
De scholen zouden moeten stoppen met het bevorderen van het hengelen, zij zouden moeten uitleggen, dat dieren er niet voor zijn om door mensen gepest en verwond te worden, maar dat men ze met rust moet laten.
De Vissenbescherming vindt dat er een minimumleeftijd moet komen voor hengelen. Zij denkt aan 16 jaar. Beter zou natuurlijk zijn: helemaal niet hengelen!


Maar voorlopig zou een minimumleeftijd al een hele verbetering zijn zowel voor de vissen als voor de kinderen zelf.


Inlichtingen: telefoon en fax 023 5287574, b.g.g. telefoon 072 5332879,info @vissenbescherming.nl, www.vissenbescherming.nl