Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Jeugdbescherming 2002

Persbericht, 23-06-2003

Jaarverslag Inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming 2002

Vandaag heeft de Inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming haar Jaarverslag 2002 uitgebracht. Voor de inspectie was 2002 een enerverend jaar. Onderzoeken zoals de brand in Roermond hebben een grote impact gehad, zowel voor de sector als voor de inspectie. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat het waarborgen van de kwaliteit en de continuïteit van de zorg voor jeugdigen regelmatig te wensen overlaat. Ook is gebleken dat van samenwerking tussen verschillende instanties, zowel binnen als buiten de jeugdzorg, te weinig sprake is. Een alerte reactie vanuit samenwerkende instanties zou veel kunnen voorkomen. Lopend onderzoek door verschillende samenwerkende inspecties moet aangeven waar precies de lacunes en belemmeringen zitten die samenwerking in de weg staan.
Toezicht op de naleving van wet- en regelgeving vormde ook in dit verslagjaar de hoofdmoot van het werk. Behalve deze geplande toezichtsactiviteiten verrichtte de inspectie reactief toezicht naar aanleiding van de melding van klachten en calamiteiten, soms op eigen initiatief en soms op verzoek van overheden.
De meeste klachten die bij de inspectie zijn gemeld betroffen de (gezins)voogdij-instellingen (25), residentiële voorzieningen (25) en de plaatsers (bureaus jeugdzorg) (21). Het overgrote deel van de klachten (41) betrof de organisatie van de hulpverlening. Naar aanleiding van meldingen en klachten werden in 2002 vijftien inspectieonderzoeken uitgevoerd.
Ondanks veelal toereikende protocollering laat de praktijk zien dat de uitvoering van de zorg regelmatig te wensen overlaat. Dit gaat ten koste van de continuïteit van de hulpverlening, een goede afstemming met andere voorzieningen in de keten en de daadwerkelijke betrokkenheid van jeugd en (pleeg)ouders in het hulpverleningsproces.

Dit persbericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de jeugdhulpverlening en jeugdbescherming.

Aanbieden Jaarverslag 2002 van de Inspectie jeugdhulpverlening (IJHVJB)
1. Aanbieden Jaarverslag 2002 van de Inspectie jeugdhulpverlening (IJHVJB)
Kamerstuk, 23-6-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19884