Belgacom

Wi-Fi: de Belgacom Groep lanceert voorafbetaalde formules voor mobiel surfen

23/06/2003

De Belgacom Groep heeft 20 contracten afgesloten voor 50 Wireless LAN hotspots en lanceert een eerste formule met voorafbetaalde kaart, voor een lanceerprijs van 7,5 EUR/uur. Hiermee kunnen draagbare-PC-gebruikers draadloos surfen, op internet of op hun bedrijfsnetwerk, op welk moment dan ook. Voor einde 2003 zal de Belgacom Groep een 150-tal sites installeren en bijkomende Wi-Fi connectiemogelijkheden bieden.

Gezien de steeds grotere behoefte van Internetgebruikers aan bandbreedte, flexibiliteit en mobiliteit kondigde de Belgacom Groep in april j.l. aan dat het ging beginnen met de installatie van ?hotspots?. Hotspots zijn plekken in openbare gelegenheden waar gebruikers van draagbare-PC?s met Wifi kaart kunnen inloggen op het Internet, of zelfs op hun bedrijfsnetwerk. Zowel Belgacom (vaste lijnen) als Proximus zijn begonnen met de installatie van hotspots. Daardoor kan de Belgacom Groep een oplossing bieden aan elke klant, in functie van zijn specifieke behoeften en omstandigheden.

Belgacom sloot reeds een twintigtal contracten, die in totaal goed zijn voor ongeveer vijftig hotspots. Voor eind 2003 zal het een hotspot installeren op een 150-tal plekken in België, zoals hotels en conferentiecentra. Enkele referenties: Mc Donald?s, Total en voetbalclub Anderlecht, hotel Château du Lac in Genval en in het Kinepolis-complex in Brussel.

In Belgacom hotspots kunnen professionele gebruikers ook een beveiligde verbinding opzetten met het interne bedrijfsnetwerk. Dit is weliswaar afhankelijk van het gebruikte protocol (IPSEC vormt geen probleem) en de bedrijfsapplicatie.

Belgacom ADSL Hotspots

Vanaf vandaag krijgt de gebruiker er toegang via een voorafbetaalde kaart, waarvan de lanceerprijs 7,5 EUR/uur bedraagt. Karakteristiek voor de voorafbetaalde kaart van Belgacom is de mogelijkheid van kredietoverheveling: na het eerste gebruik van de kaart blijft deze nog een jaar geldig.
Vanaf september 2003 wordt toegang tot een hotspot ook mogelijk via het gewone ADSL abonnement (met zijn persoonlijke login en paswoord). In het begin is dit gratis, daarna wordt hiervoor een supplement aangerekend. De betaling verloopt via de gewone Belgacom factuur.

Proximus W-LAN hotspots

De Proximus hotspots zijn momenteel gratis toegankelijk voor hun klanten. Vanaf het derde trimester van 2003 worden verschillende formules met voorafbetaalde kaart gelanceerd. De identificatie van de gebruiker gebeurt op basis van een gebruikersnaam, een paswoord of het GSM-nummer. In de loop van het eerste trimester van 2004 lanceert Proximus een abonnement voor W-LAN toegang. De klant zal naadloos kunnen overstappen van een GPRS naar een W-LAN omgeving. Identificatie en facturatie zullen dan via de SIM-kaart gebeuren. Proximus voert gesprekken met andere serviceproviders over roaming-overeenkomsten om de klanten ook dienstverlening te garanderen op internationaal niveau.

Alle hotspots van Belgacom Groep zijn toegankelijk via een standaard draadloze netwerkverbinding (IEEE-norm 802.11b), waarvoor de technologie in meer en meer draagbare computers ingebouwd is. Met de investering in Wi-Fi biedt de Belgacom Groep aan al zijn klanten een oplossing voor mobiele toegang tot het internet, ongeacht de gebruikte technologie: W-LAN, GPRS, of later UMTS.